11 ili etkileyen asrın felaketinin hemen ardından harekete geçen Yeryüzü Doktorları Derneği, 6 Şubat 2023 – 31 Temmuz 2024 tarihleri arasında deprem bölgesinde yürüttükleri çalışmalara ilişkin rapor paylaştı.
Depremin en çok yıkıma neden olduğu Hatay’da, depremin ikinci gününde bir çadır hastane kurularak hizmete başlandığına vurgu yapılan raporda, gönüllü doktorların çadır hastaneye ulaşamayan, kırsal kesimde yaşayan depremzedeler için mobil sağlık ekipleriyle hizmet verdiği belirtildi.
Hatay’da bir yılda 56 bin 706 kişiye birinci basamak sağlık hizmeti, 4 bin 576 kişiye gıda kolisi ve hijyen kiti dağıtımı, 25 bin 584 kişiye psikososyal destek olmak üzere toplamda 86 binden fazla faydalanıcıya ulaşıldığına dikkat çekilen raporda, “Türkiye’nin dört bir yanından gelen gönüllü sağlık ekipleriyle depremin ilk 24 saati içinde bölgeye ulaşan Yeryüzü Doktorları, insani yardım malzemelerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırmış, ilk müdahalelere başlamıştır. Bu dönemde depremzedelere yönelik ortopedi ve jinekoloji alanlarında ameliyatlar yapılmış; ani doğum yapan ya da uzuv kaybı yaşamak üzere olan depremzedelerimiz bu müdahaleler ile hayata tutunmuştur. Gönüllü sağlık ekipleri ile depremin akut döneminde 33 ameliyat gerçekleştirilerek, 40 binden fazla depremzedeye sağlık hizmeti sunulmuştur. Hatay, Antakya bölgesinde bulunan Katar 1 ve Katar 4 konteyner kentlerinde hizmetlerine bir yıl boyunca aralıksız devam eden Yeryüzü Doktorları; depremin afetzedeler üzerindeki psikolojik etkilerini azaltmak amacıyla kurulan psikososyal destek çadırlarında bir yıl boyunca uzman psikologlar eşliğinde çocuklara ve yetişkinlere yönelik etkinliklerle birlikte hem grup hem bireysel görüşme seansları gerçekleştirilmiştir. Her geçen gün birlikte biraz daha iyileştiğimiz deprem bölgelerinde ihtiyaç son bulana kadar hizmetlerimiz devam edecektir” denildi.