Hatay Tel Kadayıfı coğrafi işaret aldı

Hatay’da künefeden sonra, ‘Tel Kadayıfı’ da Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillendi. Geleneksel yöntemlerle üretilen ve künefenin temel malzemesi olan “Hatay Tel Kadayıfı” ilin 34. tescilli ürünü oldu.
Ustalık becerisi gerektiren ve Hatay’ın mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan Hatay Tel Kadayıfı, Buğday unu ve su ile boza kıvamında hazırlanıp, karışımın sıcak sac ocak üzerine ince şeritler halinde dökülüp kurutulması ile üretiliyor. Hatay Tel Kadayıfı; özellikle künefe, kadayıf tatlısı ile çeşitli şerbetli ve sütlü tatlıların hazırlanmasında yaygın olarak kullanılıyor.

Tel kadayıfın özellikleri ve üretim aşamaları:
Tel kadayıf buğday unundan yapılır. Tel kadayıf hamurunun hazırlanması ustalık isteyen bir iştir. Un derin ve geniş bir kap içine boşaltılır ve üzerine su ilave edilerek karıştırılır. Karıştırma işi elle veya bir karıştırıcı yardımı ile yapılır. Elde edilen unun kıvamı, cezve tabir edilen aparatın musluğundan bir sicim kalınlığında akacak şekilde olmalıdır. Daha sonra un karışımı cezveye konur ve alttan ısıtmalı bombeli bir sac üzerine dökülür. Bombeli sac bir yandan dairesel bir eksen etrafında döndürülür iken diğer yandan cezveden un bir sicim halinde merkezden dış çembere doğru akıtılır. Sacın sıcaklığına göre 15-25 saniye içinde kuruma gerçekleşir. Kurumuş tel kadayıf bir yün çilesi halinde toplanarak, yörede hazırlanan hasır tepsiler üzerine alınır ve soğuması için dinlendirilir. Tel kadayıfın kalınlığı 1-2 mm arasında değişir. Hatay Tel Kadayıfının üretiminde; gıda katkı maddeleri, aroma verici ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılmaz.