Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Temmuz Ayı Güvenlik ve Asayiş Bilgilendirme Toplantısı düzenledi.
Valilik Toplantı Salonunda gerçekleşen ve emniyet, jandarma ile sahil güvenlik güçlerinin temmuz ayında yaptığı çalışmaların değerlendirildiği toplantıya Vali Masatlı’nın yanısıra İl Emniyet Müdürü Kadir Gökçe, İl Jandarma Komutanı Tuğgenerel Ömer Ersever ve Sahil Güvenlik Doğu Akdeniz Grup Komutanı Yarbay Onur Emir katıldı.
Kurumlar arası koordinasyonu gerektiren hususların da değerlendirildiği toplantıda, Vali Masatlı, vatandaşların can ve mal güvenliğini korumak için gece gündüz demeden görev yapan kolluk kuvvetlerine teşekkür ederek, kentte tüm güvenlik tedbirlerinin alındığını belirtti.
Vali Masatlı, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve ilgili tüm birimlerin çalışmaları doğrultusunda her türlü suç örgütünün üzerine tavizsiz bir şekilde gidildiğini belirtirken, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın Hatay’ın huzuru ve güvenliği için temmuz ayında yürütülen faaliyetlerini açıkladı.
Okul, hastane, kırsal bölgeler ve kent merkezi gibi insanların bireysel yada topluca bulundukları yerlerde 24 saat esaslı saha çalışmalarının sürdüğünü anlatan Vali Masatlı, şöyle konuştu;
“ İl Emniyet Müdürlüğümüzün Ve İl Jandarma Komutanlığımızın ortaklaşa olarak yürüttükleri çalışmalar kapsamında asayiş ve müeesir suçlarla mücadele kapsamında 5354 olay gerçekleşmiştir. 806 şahıs yakalanmış, 309 şahıs tutuklanarak cezaevlerine teslim edilmiştir. 214 bin 501 şahıs sorgulanmış, 835 aranan şahıs, 133 hırsızlık şüphesi ve 660 yoklama kaçağı yakalanmıştır. Şahısların üst, ev ve işyerlerine yapılan aramalarda 18 adet kurusıkı tabanca, 73 adet tabanca, 705 adet fişek,74 adet tabanca mühimmatı, 53 adet tüfek, 103 adet av tüfeği mühimmatı, 108 adet kartuş, 7 adet tabanca şarjörü, 120 kg. yaprak tütün ve yaklaşık olarak 10 bin lira para ele geçirilmiştir. Diğer taraftan terörle mücadele şubelerimizce 26 gerçekleşen olay neticesinde 11 şahıs yakalanmış, 14 şahsa işlem yapılmış, 3 şahıs adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. 4 şahıs göç idaresine teslim edilmiş ve 2 şahıs ise tutuklanmıştır.
Afrin bölgesinde de 33 terör olayı meydana gelmiştir. 21 terör örgütü mensubu yakalanmış, 7 terör örgütü mensubu gözaltına alınmış, 5 terör örgütü mensubu tutuklanmış, 3 terör örgütü mensubunun arama kaydı oluşturulmuştur. Diğer taraftan göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında 73 olay gerçekleşmiştir. 482 şahsa yol izin belgesi olmadan seyahat ettiği için 4 milyon 55 lira idari para cezası uygulanmıştır. 117 düzensiz göçmen ve 18 organizatör yakalanmıştır. 13 organizatör tutuklanmış 5 organizatör de adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. Bu arada 251 yabancı uyruklu şahsın geri gitmeleri sağlanmıştır. Korsan taşımacılık yapan 14 araç sürücüsü ve 2 yolcuya da işlem yapılmıştır.
Kaçakçılıkla mücadele kapsamında; ülkemize yasadışı yollarla ürün getiren şahısların tespitine yönelik yapılan çalışmalar sonucu 156 olay gerçekleşmiş, 172 şahıs yakalanmıştır. 17 operasyon icra edilmiş, 18 kişi de gözaltına alınmıştır. Bunlarla ilgili genel olarak bandrolsüz tütün, 18 adet tabanca bunun yanında gümrük kaçağı sigara, makaron, diğer taraftarn akaryakıt olmak üzere çeşitli kaçak malzemeler yakalanmıştır.
Narkotik suçlarla mücadele kapsamında dönem içerisinde 193 şahıs gözaltına alınmıştır. 20 şahıs da tutuklanmıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde 2169 captagon hap, 3302 gr kubar esrar, 15.08 gr takoz esrar, 3703 gr esrar, 5874 gr kök kenevir, 1257 gr metamfetamin, 50 adet uyuşturucu kullanma aparatı, 3 gr eroin, 2151 gr sentetik kannabinoit, 4318 adet sentetik ecza, 10 adet extasy, 44.862 gr skunk yani yaklaşık 45 kg skunk ele geçirilmiştir.
Mali suçlarla mücadele kapsamında 13 operasyon icra edilmiş. 18 şahıs gözaltına alınmış 5 şahıs da tutuklanmıştır.
Siber suçlarla mücadele kapsamında ise 24 olay meydana gelmiş, bununla ilgili 1469 siteye erişim engeli getirilmiştir. 16 şahsa da işlem yapılmıştır. 12 şahıs yakalanmış, şahısların ev aramalarında 13 adet cep telefonu, 13 adet sim kart, bir adet harddisk, 2 adet laptop ele geçirilmiştir.
Diğer taraftan bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarını araç olarak kullanmak suretiyle dolandırıcılık suçundan 51 şahıs işlemlerin ardından serbest bırakılmış 3 şahıs da tutuklanmıştır. Çocukların kullanıldığı müstehcen yayınların ülkeye satılmasıyla ilgili de 1 şahıs yapılan işlemlerin ardından serbest bırakılmış, 31 şahsa çeşitli suçlardan dolayı işlem yapılmıştır.
Trafik yönünde yapılan uygulamalarda ise 219 bin 872 araç, 32 bin 391 motosiklet sorgulanmış, bunun sonucunda 400 araç, 517 motosiklet şartlara uymadığından dolayı trafikten men edilmiştir. Eksiklikleri bulunan araç ve motosiklet sürücülerine de 88 milyon 195 bin lira para cezası uygulanmıştır.
Sahil Güvenlik Doğu Akdeniz Grup Komutanlığımız geçtiğimiz ay 1801 saat görev icra etmiştir. İcra edilen görevlerden 82 balıkçı teknesi, 163 özel tekne, 9 ticari gemi, 23 ticari faaliyet gösteren tekne incelenmiş ve bunlarla ilgili gerekli sorgulamalar yapılmıştır. Sorumluluk sahasında uluslararası sularda 5 adet Suriye bayraklı gemi tespit edilmiş olup, Türk arama kurtarma sahasına da çıkarılmıştır.
Diğer taraftan yine Sahil Güvenlik Komutanlığımızca su ürünleri kanuna istinaden gerek su sahalarında gerekse de balıkçılarla ilgili de denetimler devam etmektedir. Yaz aylarında genellikle sahillerimizde boğulma vakalarının artması ve ağır hava şartlarıyla mücadele kapsamında özellikle 253 saat sahil güvenlik görevi icra edilmiştir. Diğer taraftan 4305 vatandaşımıza boğulma vakalarına karşı gerekli bilgilendirme yapılmıştır.
Kıymetli hemşerilerimiz bilmenizi isterim ki; ilimiz genelinde yapmış olduğumuz 24 saat esaslı çalışmalar sonucu her tür olaya karşı teyakkuz içerisindeyiz. İlgili tüm kurumlarımızla eskisinden daha güçlü, daha huzurlu, daha güvenli ve görkemli bir Hatay için hep beraber sahadayız. Çalışıyoruz çalışmaya da devam edeceğiz.”