İskenderun Gelişim Hastanesi Acil Servis Uzman Doktoru Mehmet Akif Dokuzoğlu, yaz aylarında artan boğulma vakalarında can kaybının önüne geçmek için yapılan ilk müdahalenin hayat kurtardığını söyledi. Suda boğulmalara karşı alınabilecek ilk yardım önlemleri hakkında bilgiler veren Dokuzoğlu, anne ve babalara da çocuklarını yüzme dahi bilse, simit ve kolluğu da olsa suda yalnız bırakmamaları yönünde uyardı.
“İlk müdahale olarak 112’yi arayın”
Suda boğulan kişi kurtarıldıktan sonra yapılacak ilk işin 112 acil yardım hattını aramak olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Mehmet Akif Dokuzoğlu, “Boğulma sırasında; nefes almada güçlük çekme, gürültülü, hızlı ve derin solunum, yüzde ve deride morarma, bayılma gibi durumlar görülmektedir. İlk yardım kurallarının iyi bilinmesi, suda boğulma tehlikesi geçiren kişilerin yaşama dönmesini sağlayabilmektedir. Yüzme dahi bilseniz ilk etapta suda boğulmakta olan kişiye; can yeleği, can simidi, ip gibi cisimler atmak gerekmektedir. Ayrıca boğulan kişiyi kurtarmak için, iyi bir yüzücü olmak gerekir. Çünkü boğulmakta olan kişi panik halinde olacağından, sizin de boğulmanıza sebep olabilir. Suda boğulan kişi karaya çıkarıldıktan sonra en önemli ve ilk yapılacak iş, 112 acil yardım çağrısında bulunmaktır. Diğer kurtarıcı müdahaleler, çağrıdan sonra yapılmalıdır. Müdahale sırasında olay yerinde profesyonel ekiplerin olmaları hayati önem arz etmektedir” dedi.
“İlkyardım, eğitim alan kişilerce uygulanmalıdır”
Boğulan kişiye uygulanacak ilk müdahale yöntemleri hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Dokuzoğlu, “Boğulma tehlikesi yaşayan kişiyi sudan çıkardıktan sonra; ağzında takma diş, protez, yabancı ve sert cisimler varsa ilk olarak bunları çıkarmak gerekir. Daha sonra boğulan kişi sert bir zemine yatırılmalı, olası bir vücutta travma veya omurga kırıkları olabileceğinden dikkatli olunmalı, ek travma oluşturmamaya gayret edilmelidir. İlkyardım, eğitim alan kişilerce uygulanmalıdır” şeklinde konuştu.
“Çocuğunuzu gözünüzün önünden ayırmayın!”
Boğulma vakalarının önüne geçebilmek için alınabilecek önlemler hakkında bilgilendirmede bulunan Uzm. Dr. Mehmet Akif Dokuzoğlu, “Su ile vücut ısısı farklı olduğundan ve fenalaşmaya neden olacağından, hemen suya girilmemelidir. Kişi, bilinmeyen bir yerde veya tek başına denize girmemeli, derinliği bilinmeyen bir yerde suya atlanmamalıdır. Sulama kanallarında, barajlarda veya göletlerde yüzülmemelidir. Kişi, boğulmak üzere olan ve çırpınan birini gördüğünde, yüzmeyi bilmiyorsa kurtarmak için suya atlamamalıdır. Ayrıca simit, deniz yatağı gibi plastik yüzmeye yardımcı olan yüzücülere de çok güvenmemek gerekir. Çünkü denizdeki akıntı, yatağı açığa sürükleyebilmektedir. Alkol aldıktan ve yemek yedikten hemen sonra havuza ve denize girilmemelidir. Özellikle çocuğunuz yüzme dahi bilse, simit ve kolluğu da olsa suda yalnız bırakılmamalıdır” şeklinde konuştu.