Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Hatay’da

Deprem sonrası imar, inşa, ihya faaliyetleriyle ilgili yürütülen çalışmaları denetlemek üzere Hatay’a gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Gülderen TOKİ Konutları’nda incelemeler yaptı.

Aralarında çok sayıda bakan yardımcısı ve AFAD başkanının da bulunduğu geniş bir heyetle Hatay’da olduklarını söyleyen Yılmaz, kentte koordinasyon toplantısı gerçekleştireceklerini belirtirken, yaklaşan Kurban Bayramı’nın sevincini de Hataylılarla paylaşmak istediklerini söyledi.

Sadece 2023-2024 yıllarında merkezi idareden deprem çalışmaları için yaklaşık 2 trilyon Türk lirası kaynak ayırdıklarını ifade eden Yılmaz, “Deprem sonrası neler yaptık, neler yapıyoruz, nerelerde eksikler var? Bunları tespit edip önümüzdeki günlerde yoğunlaşmamız gereken konuları hep birlikte tespit edeceğiz. Merkezi idareden arkadaşlarımız, yerel yönetimlerden belediye başkanlarımız, ilgili arkadaşlarımız hep birlikte bu konuları değerlendireceğiz. Bu vesileyle alan ziyaretleri de gerçekleştiriyoruz. Şu anda Gülderen Mahallesi’ndeyiz, burada geniş bir çalışma yürütüldü bugüne kadar, 2 bin 650 konutluk bir alandan bahsediyoruz. Önemli bir kısmı TOKİ tarafından gerçekleştiriliyor AFAD kaynaklarıyla, diğer taraftan Baykar şirketinin de yine burada hibe desteğiyle yapılan konutlarımız söz konusu. Bu konutlarımız çok önemli oranda ilerlemiş durumda, 1001 tanesinin kurası çekildi, geriye kalanlar da çok yakın zamanda tamamlanıp kuraları çekilmiş olacak” dedi.

Çok büyük bir yükle karşı karşıya olduklarının altını çizen Yılmaz, olayın sadece bina yapmakla çözülemeyeceğine dikkat çekerek, “Tarihimizin en büyük afetini yaşadık bu coğrafyada, dolayısıyla bu ağır yükü kamusuyla, özeliyle, sivil toplumuyla, merkeziyle, yereliyle, toplum olarak, 85 milyon olarak karşılamak durumundayız. Son 2 yılda sadece, 2023-2024 yıllarında merkezi idareden deprem çalışmaları için ayırdığımız kaynak yaklaşık 2 trilyon Türk lirası, çok büyük kaynakları bu anlamda seferber etmiş durumdayız. Yaptığımız tasarruf genelgelerinde de deprem bölgesini, deprem harcamalarını biliyorsunuz, hariç tuttuk. Bu konularda hiçbir şekilde bir taviz vermiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın gözetiminde, liderliğinde deprem bölgelerimizi bir an önce ihya etmek için her türlü gayreti sarf ediyoruz. Sadece Ankara’dan da bakmıyoruz, bakanlarımız, ilgili kurumlarımız sürekli sahadalar, sürekli çalışmaları izliyorlar, eksiklikleri görüp gideriyorlar” derken, gerekli tüm planlamaların yapıldığını ifade etti ve bu çalışmalara emek veren tüm kurumlara, bakanlıklara, yerel yönetimlere teşekkür etti.

Deprem konutlarını gelecek yıl sonuna doğru hak sahiplerine dağıtmayı planladıklarını söyleyen Yılmaz, “Bunları yaparken de koordinasyon içinde çalışmak çok önemli, birinin yaptığını diğerinin bozmaması çok önemli. Bu konuların koordinasyon içinde yürütülmesi için bakanlarımızla geçtiğimiz yıl toplantılar yapmıştık, bir mekanizma kurmuş durumdayız Ankara’da, ilgili tüm bakanlıklarımız haftada bir, 10 günde bir toplanıp çalışmaları gözden geçiriyorlar. Bir çalışma bittiğinde diğer çalışmanın gecikmemesi için her türlü gayret sarf ediliyor. Çok büyük bir alan, çok sayıda şantiye, 110 bin civarında çalışan olan bir deprem çalışmasından bahsediyoruz. Çok büyük ölçekli bir mesele ama Türkiye Cumhuriyeti, devlet, millet olarak el ele bu sorunu aşıyoruz” dedi.

Bir daha böyle afetlerin yaşanmamasını temenni ederek, afette yaşamını yitirenlere rahmet, geride kalanlara sabır dileyen Yılmaz, “En ağır şekilde bu sorunu yaşayan Hatay başta olmak üzere bütün deprem bölgelerini, inşallah eskisinden de daha güçlü, sağlıklı, dirençli bir hale getirmeye kararlıyız, konutlarıyla, altyapılarıyla, ekonomik, sosyal hayatıyla bu 3 temel başlık altında bölgelerimizi ihya, inşa etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Yılmaz, Hataylıların ve tüm depremzedelerin Kurban Bayramı’nı tebrik etti.