Çelik sanayisinin yenilikçi ve sürdürülebilir yaklaşımlarla yeşil dönüşümündeki yol haritalarını tartışmak amacıyla Tosyalı Holding ana sponsorluğunda düzenlenen ‘Yeşil Çelik Zirvesi – Green Steel Summit 2024’, İstanbul’da gerçekleştirildi.
SteelData organizasyonuyla düzenlenen zirvenin ‘altın sponsoru’ Tatçelik ve Huawei Smart PV Türkiye olurken, Energy Nova AŞ Güneş Enerjisi Sistemleri ‘enerji sponsoru’, Ağır Haddecilik AŞ ve Metsims Sustainability Consulting şirketleri ise ‘bronz sponsoru’ oldu.
Yeşil Çelik Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) ve Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, sürdürülebilirliğin artık zorunluluk olduğunu söyledi.
‘Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın önemli bir fırsat olduğunun altını çizen Tosyalı, “Yeşil ekonomiye geçiş sürecini ekonomik ve endüstriyel bir fırsata çevirme imkanı. Demir-çelik sektörü de bu yeşil dönüşüm sürecinin en önemli aktörü olmaya aday. Çünkü, çelik hayatımızın her noktasında bizimle’ ifadelerini kullandı.
Daha büyük bir değişimin eşiğinde olduklarını dile getiren Tosyalı, ‘Yeşil çeliğe Türkiye olarak mutlaka damga vurmamız gerekiyor. Endüstriyel üretim için mutlaka yeni enerji kaynakları lazım bunun da hidrojen olduğu görülüyor’ diye konuştu.
Türkiye’nin dünya çelik üretiminde üst sıralarda yer aldığını hatırlatan Tosyalı, çelik sektörünün kendi öz kaynaklarıyla yatırım ve yeşil dönüşümlerini gerçekleştirdiğine işaret ederken, Avrupalı rakiplerinin kamusal destekle beslendiğinden söz etti.
Yenilenebilir enerji, hidrojen, rüzgar ve elektrikli araçlar ve birbiriyle ilintili sektörlerin hepsinin çeliğe bağlı olduğunu ifade eden Tosyalı, ‘Net Sıfır çağı başlayacaksa bunun yolu demir-çelik sektörünün dönüşümüyle açılacak. Bu dönüşümün temel birkaç ayağı var. Üretimde temiz enerji kaynaklarının kullanılması en önemli gündem maddesi. Çünkü şu anda küresel çelik üretiminde fosil yakıtlar yüzde 75’lik bir paya sahip. Yoğunluk kömürde. O yüzden temiz enerji yatırımları sektörümüz için en kritik konu’ dedi.
‘Dünyanın en büyük 20 çelik şirketi olma hedefindeyiz’
Sektörde yeşil çelik üretimi için tüm koşulların mevcut olduğunu, Tosyalı Holding olarak yeşil dönüşüm konusunda ilk aksiyon alan demir çelik şirketi olduklarını belirten Tosyalı, “Bizim işimizin sadece bir parçası değil, tamamı sürdürülebilirlik. Öyle ki Cezayir’de devam eden yatırımlarımız, Türkiye’deki yeni devreye aldığımız Tosyalı Demir Çelik İskenderun Tesisi tamamen sürdürülebilirlik odaklı. Üretimin sürdürülebilirliği için Endüstri 4.0 yatırımlarına ağırlık veriyoruz. Yapay zeka algoritmalarına ve iş süreçlerinin takibi için dijital teknolojilere önemli yatırımlar yapıyoruz. Bu sayede hem üretimin devamlılığı ve verimliliğini hem de enerji tasarrufunu sağlıyoruz, aynı zamanda emisyonlarımızı da düşürüyoruz. Örneğin; İskenderun İkinci Organize Sanayi Bölgesi’nde hayata geçirdiğimiz ve üretime başladığımız Tosyalı Demir Çelik İskenderun Tesisi’nde Quantum Furnace teknolojisini kullanıyoruz ve bu Türkiye’de bir ilk” şeklinde konuştu.
Kömür bazlı enerjiye yaslanmak yerine her zaman dünyanın geleceğini düşünerek dikkatli adımlar attıklarını, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiklerini de vurgulayan Tosyalı, “Uzun süredir güneş enerjisine ciddi yatırımlar yapıyoruz. Biz Tosyalı olarak 5 yıl içinde dünyanın en büyük 20 çelik şirketi arasında yer alma hedefi doğrultusunda ilerliyoruz. Bunu da sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarla başaracağımıza inanıyoruz. Dünyanın sayılı yeşil çelik üreticilerinden biri olarak anılmak, bizim için en büyük ödül olacaktır” dedi.
Konuşmaların ardından, ‘ETS, CBAM Uyum Süreci, Uygulamalar, Mevzuat ve Beklentiler’ ve ‘Karbonsuzlaşma Yöntemleri, Hammaddeler ve Teknolojiler’ başlıklı paneller gerçekleştirildi.