Levrek de sıfır atığa dâhil oldu!

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mehmet Naz’ın  levrek balığı yan ürünlerinden elde edilen proteinin Sıfır Atık Kapsamında yeniden değerlendirilmesine imkan sunan projesi TÜBİTAK- 1001 Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı tarafından destek alan Doç. Dr. Mehmet Naz’ın “Levrek (Dicentrarchus labrax) Yan Ürünlerinden Elde Edilen Protein Hidrolizatının Sıfır Atık Kapsamında Farklı Endüstriyel Alanlarda Kullanım Olanaklarının Araştırılması” başlıklı projesiyle levrek balığı özelinde tüm balıkların işlenmesi aşamasında ortaya çıkan iç organ, kafa, omurga ve diğer yan ürünlerden elde edilen protein hidrolizatının, gıdasal ürün geliştirilmesi, balık yemi hammaddesi oluşturulması ve tıbbi potansiyelinin belirlenmesi amaçlanıyor.

Bu projeyle sıfır atık kapsamında çevre kirliliğinin önlenmesine katkı sağlamasının yanında sağlık, yem hammaddesi ve insan gıdası olarak değerlendirme gibi üç büyük sektör için katma değeri yüksek ürünler geliştirmesi hedefleniyor.

Kabul edilen bu 1001 Projesi kapsamında Doç. Dr. Mehmet Naz’a İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Yavuz Mazlum ve Dr. Öğr. Üyesi Metin Yazıcı eşlik ederken, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden araştırmacılar da paydaşlık edecek.

Projesi desteklenmeye hak kazanan Doç. Dr. Mehmet Naz’ı tebrik eden İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, “İSTE Ailesi olarak elde ettiğimiz başarılara bir yenisini daha ekledik. Başarılarımızın bununla da sınırlı kalmayacağına ve her yeni günü daha nice başarılarla karşılayacağımıza inanıyorum. Başta Mehmet Naz Hocamız olmak üzere projede emeği geçen bütün paydaşlarına akademik hayatlarında başarılar diler ve bu uğurda yollarının açık olmasını temenni ederim” dedi.