İskenderun’da Emeğin Bayramı ‘1 Mayıs’

İskenderun’da 1 Mayıs İşçi Bayramı, binlerce kişinin katılımıyla Tren Garı alanında kutlandı.

Çeşitli sendikaların öncülüğünde Atatürk Bulvarı’nda düzenlenen etkinlikte katılımcılar ellerinde pankartlarla slogan atarken, Tayfur Sökmen Bulvarı’ndan bir araya gelen çok sayıda işçi de Tren Garı’na kadar yürüdü. Buradaki konuşmaların ardından işçiler kadro, vergide adalet ve asgari ücretin yoksulluk sınırı üzerine yükseltilmesi taleplerini alanlarda haykırdı. Toplanan kalabalık, müzik eşliğinde halay çekti.

Umudun resmini çizmek için alanları renklendirdiklerini söyleyen İskenderun 1 Mayıs Tertip Komitesi Adına Tertip Komitesi Başkanı Mustafa Ünsal, “Dünyanın ve yurdun neresinde olursa olsun yüreği aydınlık bir gelecek için çarpanlara buradan, emeğin kürsüsünden selam gönderiyoruz. Çocuklarına onurlu bir gelecek bırakmak için direnenlere, sömürü, talan, yağma ve baskı düzenine direnenlere, sabahın sahiplerine bin selam olsun. İktidar sözcülerinin “Yüzyılın Felaketi” dediği, milyonların Yüzyılın İhmali olarak tanımladığı depremin üzerinden 14 ay geçti. Aradan geçen 1 yılı aşkın sürede ne yazık ki ne bu kadar yaşanan can kayıplarının sorumluları hesap verdi, ne de yaralar sarıldı. Bizler deprem bölgesinde yaşayanlar hala yıkımlarla molozlarla, asbest ve zehirli gazlarla, çoğunluğun kalıcı barınma alanlarına ulaşamadığı, işsizlik, ekonomik sıkıntılarla yaşamaya çalışıyoruz. Depremzedelerin sorunlarının takipçisi olmaya ve deprem sonrası bölgemizin bilimsel bir yaklaşımla yeniden inşası, rezerv alanlarının iptal edilmesi ve hak kayıplarının giderilerek, depremzedelere bedelsiz kalıcı konut verilmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

İşçiler, emekçiler ve emeklilerin bu ülkenin büyük çoğunluğu olduğunu belirten Ünsal, “İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs’ta dünyanın dört bir yanındaki sınıf kardeşlerimizle beraber demokrasiye, adalete, özgürlüğe, eşitliğe, barışa ve kardeşliğe dair umutlarımızı ve taleplerimizi haykırıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında meydanlarda buluşarak ekmeğimizin her gün küçülmesine, adaletin terazisinin tamamen bozulmasına, en temel hak ve özgürlüklerimizin gasp edilmesine hep bir ağızdan DUR diyoruz. Ülkenin dört bir yanındaki 1 Mayıs alanlarında işçiler, kamu emekçileri, mimarlar, mühendisler, hekimler, emekliler, kadınlar ve gençler kol kola, omuz omuza hakkını hukukunu savunuyoruz. Her fırsatta eğitim biliminin en temel ilkelerine aykırı davranan laiklik, bilimsellik ve kamusallık ilkelerini ortadan kaldıran, Tarikat ve cemaatler ile eğitim alanını kuşatan, ÇEDES vb projelerle dindar ve kindar nesil hedefi için Anayasa ve yargı kararlarına meydan okuyan, Çocuğun üstün yararını gözetmeyen bir iktidarın yeni bir müfredat programı hazırlama ehliyeti ve meşruiyeti yoktur diyoruz. Bizler üretiyoruz, bizler çalışıyoruz, bizler bu ülkenin tüm değer ve güzelliklerini emeğimizle var ediyoruz ve insanca yaşamayı hak ediyoruz” şeklinde konuştu.

2024 1 Mayıs’ının ülkemizde ve dünyada, sermaye düzeninin ve bunlara bağlı otoriter rejimlerin tahrip ettiği demokrasiyi yeniden inşa edecek olan kolektif öznenin meydanlarda boy göstereceği tarih olacağını belirten Ünsal, “Bu sene başta İstanbul Taksim Meydanı olmak üzere ülkenin dört bir yanındaki 1 Mayıs meydanlarında coşkuyla, umutla alanlardayız. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak işimize, aşımıza, ekmeğimize, emeğimize sahip çıkmaktır. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak hakkımıza-hukukumuza; gelirde, vergide ve ülkede adalet talebimize sahip çıkmaktır. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak eğitim ve sağlık başta olmak üzere herkese nitelikli kamu hizmeti hakkımıza sahip çıkmaktır. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak söz ve karar hakkımıza; sendikalı olma, örgütlenme ve grev hakkımıza; ifade özgürlüğümüze; yani demokrasiye sahip çıkmaktır. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak İstanbul Sözleşmesine, işyerinde şiddete ve tacize karşı ILO’nun 190 sayılı sözleşmesine sahip çıkmaktır. 1 Mayıs alanlarında olmak eşitliğe, özgürlüğe, laikliğe, hepimizin eşit yurttaşlar olarak barış içinde, kardeşçe yaşayacağımız bir memleket mücadelesine sahip çıkmaktır. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak emperyalizme karşı barışı ve halkların kardeşliğini savunmaktır. 1 Mayıs’ta alanda olmak haksız hukuksuz yere işinden olan KHK zulmüne uğrayanların hakkını aramaktır. Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan, emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu bir dünya ve ülke için omuz omuza verelim. Yaşasın 1 Mayıs” dedi.