Özel Doğuş Okulları’nın konuğu olarak Hatay’a gelen araştırmacı gazeteci Banu Avar, ‘Milli Mücadele’ söyleşisinde tarihten bugüne ders verdi. Doğuş Okulları Aşağı Okçular Kampüsü’nde düzenlenen etkinliğe özellikle gençler yoğun ilgi gösterirken, söyleşide salon adeta dolup taştı.
En sevdiği şehir olan Hatay’ı ‘en yaralı, en çileli, en mağrur ve bir o kadar da dertli’ olarak tanımlayan Avar, “Hatay tüm yaralarına rağmen mağrur ve felaketlerden daha da güçlenmiş çıkacak, dimdik ayakta duruyor, küllerinden doğuyor” derken, 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine bir kez daha sabır ve başsağlığı diledi.
‘Yaralı Antakya’ya hüzünle sarıldığını belirten Avar, söyleşi öncesi depremi ciddiye almanın önemine; devlet, yönetim ve vatandaşların herhangi bir doğal afette neyi, ne zaman yapacağını çok iyi bilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Kurtuluş Savaşı’nı anlatırken, günümüz ile kıyaslama yapıp, benzerliklerine değinirken, geçmişten ders alıp, bugünün koşullarıyla sentezleyenlerin her zaman başarıya ulaşacağını vurgulayan Banu Avar, “Milli mücadeledeki örgütlenme Mustafa Kemal Atatürk’ün dehasının en belirgin göstergelerinden biridir ve Türk milletine ders olmalıdır. Çünkü ölümlerden ölüm beğen denilen bir millet, bir dehanın önderliğinde sadece 5 yılda örgütlü bir direnişi gerçekleştirmiş ve kurtuluşun kitabını yazmıştır. Tarih laboratuvarı, değişen koşulları akıl ve bilim ışığında değerlendirenlerin başarıya ulaştığını kanıtlıyor” derken, gençlere Atatürk’ü doğru anlamalarını ve bilimin ışığından asla ayrılmamalarını tavsiye etti.
Avar’ı ilgi ve dikkatle dinleyen gençler, konuşmalarına alkışlarıyla destek verirken, söyleşi sonrası bol bol fotoğraf çektirdi.