Hatay’daki geçersiz oylar, farkın 13 katından fazla!

CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökçe Gökçen ve Murat Bakan ile avukatlar ve partililerden oluşan heyet, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarına yaptıkları itirazlarla ilgili süreci değerlendirdi.

İl Seçim Kurulu önünde toplanan vatandaşlarında katılımıyla basın açıklaması yapan Gökçen ve Bakan, süreci yakından takip ettiklerini, farkın 2 bin 735’e kadar gerilediğini ve geçersiz 38 bin 903 oyun yeniden incelenmesi gerektiğini ifade etti.

İtirazlar sonucunda oy dağılımında değişiklik yaşanmaya devam ettiğini belirten Gökçen, “İlk başta maddi hataların düzeltilmesiyle sürecin en başında, yani seçim gecesinde 3 bin 890 olan fark, 2 bin 735’e kadar gerilemiş durumda. Bir yandan da geçersiz oylar var. Hatay’da toplam geçersiz oy sayımız toplam 38 bin 903 ve aramızdaki fark 2 bin 735 yani aradaki fark 13 kattan daha fazla. Geçersiz oylarının sayısı ve gerekçeleri yazılmayan geçersiz oylar… Dolayısıyla 298 Sayılı Seçim Kanunu’nda gösterildiği gibi geçersiz oyların gerekçesinin yazılması gerekiyor ve bu gerekçeler yazılmamış” dedi.

Gökçen, itirazlarla ilgili bilgi vererek, “Bir tek Samandağ’da bizim talebimiz İlçe Seçim Kurulu tarafından kabul edilmiş, oyların yeniden sayılmasına karar verilmişti, dün de karar yazıya dökülmüştü. Bugüne kadar bekletilen sürecin ardından bugün öğreniyoruz ki İl Seçim Kurulu alınan kararın durdurulmasına, talebimizin reddedilmesine yönelik karar veriyor. Buradan çelişkili duruma son vermesi için Yüksek Seçim Kuruluna bir çağrımız var. Sizler hakimlersiniz ve bizler eskiden düşündüğünüz gibi güçsüz, yalnız ve tek başımıza değiliz. Bizim arkamızda, bizim yanımızda oylarını kullanan ve kullandıkları oylarının hesabını soran vatandaşlarımız var” dedi.

İstanbul Gaziosmanpaşa’da oyların yeniden sayılmasına ilişkin aynı durumun Hatay’da da yaşandığını kaydeden Gökçen, Hatay’daki oyların da yeniden sayılmasını istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, siyasal boyutun seçim günü bitmesi gerektiğini belirterek, “Devletin organları, mülki idare, bakanlar vesaire seçime müdahale etmez. Devlet, devleti yönetenler, meşruiyeti milletten alır. Millet de iradesini sandıkta tecelli ettirir ancak” derken, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de süreci yakından takip ettiğini dile getirdi.

CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki de itiraz süreciyle ilgili bilgi verdi.