Fuat Tosyalı’yı dünya konuşuyor!

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Tosyalı Algeria çalışanları ile birlikte iftar yemeğinde buluştu. Türkiye’den kilometrelerce uzakta işletmeyi alınteriyle ayakta tutan çalışanlarına teşekkür eden Tosyalı, yeni yatırım planlamaları hakkında da bilgiler verdi.

Geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketine rağmen yatırımlarını tamamladıklarını, depremi en ağır şekilde yaşayan Hatay’ın yaralarının sarılması için tüm imkanlarını seferber ettiklerini anlatan Tosyalı, son yatırım halkalarının İspanya’nın ardından Arabistan’da olduğuna dikkat çekti.

İskenderun Sarıseki tesisinin deprem dolayısıyla birkaç ay gecikmeli de olsa, tam kapasite faaliyete başladığını söyleyen Fuat Tosyalı, “Ramazanınız mübarek olsun. Geçen yıl iftar buluşmamızda Türkiye çok acı bir depremle sarsıldı, asrın felaketini yaşıyorduk, o ruh haliyle beraberdik. Bir yıl geçti olabildiğince yaralar sarılmaya çalışılıyor. 11 ilimiz ayağa kalktı. Bu kış, geçen kışa göre daha huzurluyduk ve önümüze bakıyoruz. Türkiye’de depreme rağmen en büyük sanayi yatırımımızı tamamladık. Deprem birkaç ay bizi geriye bıraktı ama çok şükür devam eden yatırımımızda en ufuk bir zayiat olmadan, sadece çalışan arkadaşlarımızın yerleşik düzeninin sarsılması sonucu biraz geciktik. Depremle beraber arama kurtarma çalışmalarının öncüsü olduk ve bugünde yaraları sarmaya devam ediyoruz. Geçen yılın ortasından itibaren İskenderun’daki 4 milyon tonluk yassı çelik yatırımımızı peyderpey devreye aldık. Ocak ayı itibariyle ikinci ocağımızı devreye aldık. 2 adet 2 quantum ocağı ve 4 milyon tonluk haddaneyle üretime tam kapasite devam ediyoruz. Sürdürülebilirlik temelli enerji yatırımımız devam ediyor. En düşük karbon ayak izine sahip çeliği üretiyoruz” dedi.

Yeni yatırımın adresi Arabistan

Hidrojen yakıt üretimi ile küresel ısınmanın da önüne geçecek bir yatırıma imza atacaklarını söyleyen Fuat Tosyalı, “Küresel ısınmanın ana sektöründen biri demir çelik sektörüdür. Demir çelik sektörü dünyada yılda 2 milyar ton üretilen çeliğin neredeyse yüzde 70’i kömür bazlı yakıtlarla üretiliyor. Bu da dünyanın ısınmasına sebep oluyor ve geleceğini tehdit ediyor. Bu nedenle bugün hidrojen yakıtlar ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla üretilen çelik daha çok revaçta. Biz kömür bazlı üretilen çeliği yüzde 30’a kadar indirdik. Ton başı kömür bazlı 2,8 – 3 ton karbon salınımı varken bugün 600 kg. civarında. Hedefimiz bunu 400 kg. altına çekmek. Bir yandan güneşten elde ettiğimiz elektriği kullanıyoruz. Hidrojene yapacağımız yatırımla, hidrojen yakıt elde edip küresel yönde ısınmaya katkı sağlamaya çalışacağız. İspanya’nın dışında Arabistan’da yatırımlarımız var. Bir çok ülkenin hatta Türkiye’nin sahip olamadığı bir tesisin mayıs ayında da temelini atacağız, anlaşmalarını bitirdik. Otomotiv çeliği üretecek, ticari galvanizli sac otomotiv ve beyaz eşya kalitesinde, ticari galvanizli sac, bir yandan yine imalat endüstrisinin kullandığı soğuk sac kuracağız. Dünyanın en hızlı DRI hattını buraya kuracağız Dünyanın en büyük 2 DRİ hattı yanyana. Biz 3. hattı da buraya kuracağız. Türkiye’den kilometrelerce uzakta bu işletmeyi alınterinizle ayakta tutuyorsunuz. Rabbim nice ramazanlara bizi sağlıkla kavuştursun” şeklinde konuştu.