Tarım sektörü Hatay’ın stratejik gücü!

Hatay Valisi Mustafa Masatlı başkanlığında düzenlenen Tarım Sektör Toplantısı’nda depremde zarar gören çiftçi ve üreticilere devletin bugüne kadar sağladığı destekler ve uygulamaya konulacak projeler anlatıldı.

MKÜ Konferans Salonundaki toplantıya Vali Mustafa Masatlı’nın yanısıra MKÜ Rektörü Veysel Eren, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, İl Protokolü ve ilgili kurum yetkilileri ie sektör temsilcileri katıldı.
Konuşmasına, tarımın, insanlığın varoluşundan bu yana yaşamın en temel dayanağı olduğu ve günümüzde de aynı önemi koruduğunu ifade ederek başlayan Vali Masatlı, tarımsal faaliyetler olmadan, insanoğlunun  sağlıklı bir yaşam sürdürmesinin imkânsızlığına, dolayısıyla dünyanın açlıkla mücadele etmek zorunda kalacağına değindi.

Tarım sektörünün ekonomide önemli bir paya sahip olduğunu ifade eden Masatlı, “Tarım ürünleri ticareti, istihdam sağlama ve kırsal kalkınmayı destekleme konularında kilit sektörlerin başında gelmektedir. Ayrıca; tarım,  toprağa dayalı kültürel mirasın korunmasına ve toplumsal dayanışmanın güçlenmesine de fazlasıyla katkıda bulunur. Sürdürülebilir, sağlıklı ve akılcı politikalarla hayata sokulan tarım uygulamaları; toprakların korunmasını, su kaynaklarının doğru yönetilmesini ve biyolojik çeşitliliğin devamını da sağlamış olur” dedi.

Vali Masatlı, ayrıca tarımsal üretimin yeterliliğinin, hem savaş hem de koronavirüs gibi salgın hastalıklar dönemlerinde ülkelerin bağımsızlığını etkileyecek kadar kritik öneme de sahip olduğunun altını çizdi.
Hatay’ın sahip olduğu iklim koşulları ve verimli topraklarıyla tarımsal faaliyetler ve yetiştirilen ürün çeşitliliği bakımından önem arz ettiğini de anlatan Vali Masatlı, ilin tatlı patates, pazı, maydanoz ve dereotu yetiştiriciliğinde ton bazında ülke sıralamasında liderliğine dikkat çekerek,  narenciye, yeni dünya, kayısı, pamuk gibi ürünlerde de ön sıralarda olduğunu belirtti.


Ulusal tarımsal üretimimizin yüzde 20’sini, Ülkemizin tarım ve ormancılık ihracatının ise yüzde 18,7’sini depremden etkilenen bölgelerimizin gerçekleştirdiğini söyleyen Vali Masatlı, “Bunun sonucunda; tarımsal ürün, hayvan varlığı ve alet ekipmanı zarar gören 3.950 kişinin ilk etapta 10.099 başvurusu alındı.  Bu başvuruların; 2.861’ i  büyükbaş, 13.625’i de küçükbaş hayvan içindi. Bu başvurulardan 410 adedi traktör, 1.674 adedi basınçlı sulama ekipmanı, 9.381 adedi arılı kovan, 12 adedi süt toplama tankı ve toplamda da 5.526 adedi de ağıl ve ahır başvuruları oluşturdu. Deprem sonrası üreticilerimize Bakanlığımız tarafından 2023 yılı destekleme ödemeleri kapsamında yaklaşık 655 milyon TL destekleme ödemesi ile 93.783.500,00 TL nakdi yem desteği sağlandı. 7.767 adet küçükbaş hayvan, 8.652 yumurtacı, 5.125 etçi olmak üzere toplam 13.777 kanatlı, 8.707 ana arı 34.828 Arılı çerçeve ve 1.976 adet büyükbaş hayvan üreticilerimize teslim edildi. Ayrıca 1.290 kg ayçiçeği tohumu ve toplamda 3.439.272 adet domates, biber, patlıcan fidesi, dağıtılırken 19.767 üreticimize 4.140 ton yem, 393 adet çadır, 1.000 adet branda ve 440 ton şeker desteği sağlandı” dedi.
Dış Kaynaklı projeler kapsamından da bahseden Vali Masatlı, bu çerçevede 3.771 kişiye 10.601.870 TL nakdi hibe ve 961 üreticimize de tarımsal ve hayvansal girdi dağıtımı yapıldığını belitti.
Valilik tarafından yapılan çalışmalar sonucunda Altınözü Enek Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesinin Sektör grubunun değiştirildiğini ve bu konunun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Altyapı Yapım Programı’na alınarak çalışmalara başlandığını sözlerine ekleyen Hatay Valisi Mustafa Masatlı, “Görüldüğü gibi Devletimiz, tüm imkân ve kabiliyetleriyle ilimizdeki üreticilerimizin de yaralarının hızla sarılabilmesi için gerekli her adımı atmakta ve atmaya da devam etmektedir. Devlet – Millet dayanışması ruhunun gereği olarak siz paydaşlarımızdan da gerekli katkı ve desteklerinizi bekliyoruz” diyerek bu çalışmaların sektör temsilcilerine ve Hatay’a hayırlar getirmesini diledi.