6 Şubat tarihli depremlerden en çok etkilenen illerin başında gelen Hatay’da, depremin yıldönümü nedeniyle hayatını kaybedenler için “sessiz yürüyüş” gerçekleştirildi.
Valilik koordinesinde düzenlenen ve 3 semavi dinin temsilcilerinin depremlerde yaşamını yitirenler için dua ettiği anma etkinliğine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Hatay Valisi Mustafa Masatlı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, bazı milletvekilleri, belediye başkanları, kent protokolü üyeleri, Süper Lig ekibi Atakaş Hatayspor’un teknik direktörü Volkan Demirel ve çok sayıda vatandaş Köprübaşı mevkisinde bir araya geldi.
Bir grup vatandaş da ellerinde meşale, çiçek ve buhurlarla Vali Ürgen Parkı’ndan Köprübaşı mevkisine kadar yürüdü.
İlk depremin meydana geldiği saat 04.17’de “Sesimi duyan var mı?” diye bağıran vatandaşlar, afette yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı’nı okudu.
– 3 semavi dinin temsilcilerinden dua
Anma programı kapsamında Kur’an-ı Kerim tilaveti sonrasında İl Müftüsü Mevlüt Topçu, Antakya Ortodoks Kilisesi ruhani liderlerinden Dimitri Doğum, Ermeni cemaatini temsilen Vakıflı Ermeni Cemaati Vakfı Başkanı Cem Çapar, Antakya Katolik Kilisesi papazı Peder Francis Dondu, Protestan cemaatini temsilen papaz Corc Kocamahhul ve Yahudi cemaatini temsilen haham başı Azur Canudioğlu tek tek dua etti.
Sağlık Bakanı Koca, programda yaptığı konuşmada, büyük felaketin üzerinden 1 yıl geçtiğini hatırlattı.
Her yılın 6 Şubat’ında, saatlerin 04.17’yi gösterdiği anların büyük matemin simgesi olacağını kaydeden Koca, depremde yaşamını yitirenleri anarken, depremlerden sonra kentten ayrılan 564 bin kişiden 436 bininin Hatay’a döndüğünü açıkladı. Bakan Koca, 6 Şubat gecesini yaşayan 11 ilde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.
Hatay Valisi Mustafa Masatlı ise, 6 Şubat’taki afetin ve kayıpların acısını hala yüreklerde taşıdıklarını, bunların bir insan ve şehir için tarifsiz acılar olduğunu belirterek, zaman, sabır ve mücadele gerektiren bir süreç içerisinde olduklarını ifade etti.
Hatay’ın yeniden inşa edileceğini bildiren Masatlı, “Sarsıldık ama kopmadık. Şehrimizi umutla yeniden ihya ve inşa ediyoruz. Geçmişten güç alarak hiçbir insanımız, aç ve açıkta kalmamalı anlayışıyla geleceğe inanç ve kararlılıkla yürüyoruz. İyileşme sürecini yaşadığımız Türkiye Yüzyılı’nda da Hatay’ımız ‘şahsi meselemiz’ olmaya devam edecek ve kadim şehrimizi huzurun, mutluluğun, gücün, kardeşliğin, hoşgörünün, evrensel değerlerin merkezi haline tekrar getireceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle depremde kaybettiklerimizin aziz hatıralarının kalbimizde her daim yaşayacağının bilinmesini istiyor, kaybettiklerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize bir kez daha başsağlığı ve sabırlar, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum” dedi.
Program, yürüyüşün ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla ve protokolün Asi Nehrine karanfil bırakmasıyla sona erdi.