Uzman doktor uyardı

İskenderun Gelişim Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Zuhur, kış aylarıyla beraber artış gösteren enfeksiyon hastalıklarından alınabilecek basit önlemlerle korunabilineceğini söyledi.

Dünya genelinde sağlığı önemli ölçüde tehdit eden virüslerden korunma yöntemleri hakkında bilgiler veren Zuhur, virüslerin çoğunun soğuk algınlığına benzer şekilde, kronik üst solunum yolu hastalığı olan insanları daha kolay hasta edebileceğine dikkat çekti.

Kalabalık, kapalı ve hasta bulunan alanlarda durulmaması gerektiğinin de altını çizen Uzm. Dr. Çiğdem Zuhur, “Virüs taşıyan kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, yorgunluk, baş ağrısı ve birkaç gün süren ateşlenmeler görülebilir. Özellikle, kalabalık ve kapalı ortamlarda hasta kişilerin, öksürük veya hapşırık ile virüsü havaya yaymasıyla hastalık bulaşır. Bu nedenle hasta insanların ortamından ve kalabalık ortamlardan kaçınarak, enfeksiyon riski azaltılabilmektedir. Bol sıvı tüketmek ve dinlenmek de, virüsten korunmak için önemli bir etkendir. Öksürürken veya hapşırırken, ağzınızın ve burnunuzun kapalı olmasına özen gösterilmelidir. Kişi eğer hastaysa evde kalması ve evin mutlaka havalandırılması önemlidir. Uzun süren ateş, öksürük ve nefeste zorlanma halinde uzman desteği almak gerekmektedir” açıklamasında bulundu.