Hatay Devleti Millet Meclisi’nin 1939’da Türkiye Cumhuriyeti’ne katılma kararını oy birliğiyle aldığı 95 yıllık tarihi valilik binasının depremde aldığı hasarın izleri silmek amacıyla Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından çalışma başlatıldı.
6 Şubat depreminde kentte bulunan çok sayıda yapı gibi bir bölümü yıkılan, bir bölümü de hasar alan binanın enkazında kültür molozları ayıklanırken, restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarının ardından tarihi binanın 2025 yılına kadar aslına uygun şekilde yeniden inşa edilmesi planlanıyor.
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, , taş binanın 1927-1928 yıllarında inşa edildiğini, binada o dönem önemli kararların alındığını ve buranın “yönetim karargahı” olarak kullanıldığını belirterek, “Aynı zamanda Hatay Devleti, Türkiye Cumhuriyeti’ne katılırken o son karar burada verilmiş. O bakımdan çok anlamlı” dedi.
Masatlı, taş binanın uzun zamandır valilik olarak kullanıldığını, 2009-2011’de restorasyondan geçirildiğini ve devamında da yine valilik binası olarak hizmet verdiğini aktardı.
Kentteki çok sayıda yapı gibi valilik binasının da 6 Şubat’taki depremlerden etkilendiğinin altını çizen Masatlı, “Hatay’da 80 binden fazla bina ağır hasar gördü veya çöktü. Tabii tarihi eserlerimiz de bu afette ciddi hasarlar aldı. Bütün tarihi eserlerimizle, yapılarımızla ilgili şu an itibarıyla çalışmalarımız devam ediyor. Çalışma devam etmeyen hiçbir tarihi yapımız, tarihi eserimiz kalmadı. Bunlardan bir tanesi de çalışma yapılan tarihi valilik binamızdır. Burada şu an itibarıyla ayrıştırma çalışmaları devam ediyor. Daha sonra burada da aslına uygun restorasyon ve rekonstrüksiyon yapılacak. İnşallah 2025’in içinde aslına uygun bir şekilde tarihi valilik binamız inşa ve ihya edilmiş olacak” dedi.