Hatay’daki depremzede akademisyenler başarılarını tescilledi!

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi(MKÜ)’nde düzenlenen Akademik Yükselme Töreni, Yükseköğretim Kurulu(YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın katılımıyla gerçekleşti.

Üniversitelerde rutin olarak düzenlenen Akademik Atama, Yükselme ve Akademik Başarı Töreni’ne, depremzede akademisyenlere destek vermek amacıyla ilk kez katılan Özvar’a Hatay ziyaretinde Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Arif Bilgin, Prof. Dr. Mahmut Ak ve Genel Sekreter Batıkan Aksoy da eşlik etti.

Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen törende “yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen depremi yaşamalarına rağmen akademisyenleri sürdürdükleri bilimsel üretkenlik dolayısıyla tebrik eden YÖK Başkanı Özvar, yayınları, projeleri ve patentleriyle başarı gösteren öğretim üyelerine cübbelerini giydirerek, akademik yükselme sağlayan akademisyenlere plaketlerini takdim etti.

6 Şubat’taki depremlerin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen acısının tazeliğini koruduğunu, deprem bölgelerinde bulunan tüm üniversitelerin afetten ciddi şekilde etkilendiğini söyleyen Özver, en fazla zararın yaşandığı Hataylıların tüm imkanlarıyla yanlarında olduklarını söyledi.
Özvar, depremden sonra da üniversitelerin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine devam etmesini önemsediklerini, bu konuda da gerekli desteği sağladıklarını belirtti.
Büyük zorluklara ve acılara rağmen üniversiteye sahip çıkan akademisyenlere teşekkür eden Özvar, ” Kalite odaklı, üretken, yenilikçi ve uluslararası saygınlığa sahip yükseköğretim vizyonuna sunduğu katkılar için Hatay MKÜ’yü tebrik ediyor, depremin yaralarını sarmak adına yürüttüğü tüm faaliyetleri ve gösterdiği gayretleri takdirle karşılıyoruz. Her bir hocamızı tebrik ediyorum. Bu hakikaten bizler açısından da önemli bir motivasyon kaynağı. Hocalarımızın başka yerlere göç etmeden üniversiteye sahip çıkmaları, eğitim-öğretim konusunda ısrar etmeleri, bilimsel çalışmalarını yapmak için gayret sarf etmeleri bu ülkenin canlılığının hayatiyetinin temel göstergesidir” ifadesini kullandı.
Özvar, bilimsel üretkenliğe büyük önem verdiklerini vurgulayarak, “Özellikle etki değeri yüksek ve nitelikli yayın sayısının artmasını, kalite odaklı, yükseköğretim anlayışımızı desteklenmesi bakımından teşvik ediyoruz. Bu tür yayınların artmasıyla birlikte üniversitelerimizin uluslararası yönünün ve saygınlığının daha da artacağına inanıyoruz. Makale yayınlarının yanında yürütülen projeleri ve alınan patentleri de son derece kıymetli bulduğumuzu ifade etmek isterim. Bunlar sayesinde teknolojik gelişme sağlanması, katma değeri yüksek ürünler üretilmesi ve etki değeri yüksek yayınlar yapılabilmesi ancak mümkün olabilmektedir” dedi.


Özvar, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin depreme rağmen bu yıl yayın, proje ve patent alanlarında gösterdiği performansının dikkat çekici olduğunu, bunun diğer bütün üniversiteler için güzel bir örnek teşkil ettiğini belirtti.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin yıl içinde Q1 sınıfında yer alan dergilerde 24, Q2 sınıfındaki dergilerde 84 yayının çıktığını, ayrıca ulusal ve uluslararası 45 proje gerçekleştirdiğini, 3 patent aldığını aktaran Özvar, üniversitenin elde ettiği bu sonuçların ümit verici olduğunu söyledi.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren de konuşmasında üniversitede yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler vererek, “Kendimizi 50 bin insanımıza mezar olan binalardan dışarı atmayı başardığımızda aklımıza ilk önce en yakınlarımız sonra da üniversitemiz geldi. Yakınlarımızın emniyetinden emin olduğumuzda günün ilk ışıklarıyla tüm yolları yıkımın etkisiyle adeta bir barikata dönüşen şehir merkezinden kampüsümüze intikal ettik. Kampüse ulaşan arkadaşlarımızla hızlıca bir durum değerlendirmesi yaparak önceliğimizi Hatay’ın ayakta kalan tek sağlık kurumu olan üniversite hastanemize vermeyi kararlaştırdık. Deprem günü ve takip eden süreçte adeta mezarlarından kalkıp hizmete koşan hekimlerimizi ve sağlık çalışanlarımızı burada bir kez daha şükranla anıyorum” dedi.

Hastaneyi işler kılmak için gerekli tedbirleri hızlıca alırken kampüste ve çevre muhitlerde barınan ve depremden kurtularak üniversiteye sığınan öğrencilerin ve vatandaşların da emniyetleri için çalışmalar yaptıklarını anlatan Eren, “Gururla ifade edebilirim ki; deprem günü üniversitemiz kriz yönetiminde verdiği sınavdan alnının akıyla çıkmayı başarmıştır. Bir yıldır günün her saati kampüste yaşayıp gece gündüz demeden çalışarak, üniversitemizi Hatay’ın ilk ayağa kalkan kurumlarından birisi yapmak için gayret gösterdik.” şeklinde konuştu.

Akademik Yükselme Töreni’nde plaketlerini alan akademisyenlerin depremde yaşadıkları ve yeniden hayata tutunma hikayeleri duygusal anlar yaşattı.