İskenderun Sahili’ndeki tahkimat çalışmasının kapsamı genişletildi!

AFAD Başkanı Okay Memiş, İskenderun’da yaşanan deniz taşması dolayısıyla aralıksız devam eden tahliye ve temizlik çalışmalarını incelerken, olumsuz hava şartlarından etkilenen esnafı ziyaret etti.

Beraberinde Hatay Valisi Mustafa Masatlı, İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ile birlikte şiddetli yoğun yağış ve lodos etkisiyle yaşanan su baskınlarından etkilenen esnafa geçmiş olsun dileklerini ileten Başkan Memiş, hasar tespit çalışmalarının ardından esnafın zararlarının olabildiğince karşılanacağını belirtti.

Sahil tahkimatı inşa çalışmalarının kapsamının genişletildiğini, 2,2 km’lik tahkimat alanının 4 km’ye çıkarıldığını ifade eden AFAD Başkanı Okay Memiş, saatte 4 bin ton deşarj yapan kolon pompası ile suyun bir kısmının gece geç saatlere kadar tamamlanacağını ifade etti.

1.303 personel ve142 iş makinesi ile sürdürülen müdahale çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyleyen Memiş, “Hafta sonunu turuncu uyarılar çerçevesinde yoğun hava muhalefetiyle geçirdi bütün Türkiye.. Deniz kenarlarında bulunan sahil şehirlerimiz olumsuz yönde etkilendiler. Kamunun bütün imkânları seferber edilerek can kaybı yaşanmadan hava şartlarının yarattığı durumu yönetmeye çalıştık. İskenderun’da da yoğun yağış, fırtına ve deniz taşması neticesinde gördüğünüz alan denizden gelen suyla doldu. 6 şubat depreminden sonra yaklaşık 40 cm. kadar suya gömülmüştü kara parçası İskenderun Körfezi’nin tamamı için. Ulaştırma Bakanlığı’mıza bağlı ekiplerimiz bununla ilgili bir tahkimat çalışmasına başlamışlardı. Çalışmanın yürütüldüğü alanlarda aslında yapılan çalışmanın faydalı olduğunu gözlemledik ancak inşaatın devam ettiği yerlerde böyle bir hava muhalefeti ile karşı karşıya kaldık. Dolayısıyla projede revizyonda gidilerek 2,2 km. tahkimat alanı, neredeyse 4 km.’ye çıkarıldı. Limandan, balıkçı barınağından caminin oraya kadar tahkimatını yenileyeceğiz. Sorunun kesin çözümüne yönelik bir çalışma olacak. Şehrin belli sahil kısımlarını noktalarını su bastı. Suyun deşarj edilmesi için saatte 4 bin ton deşarj yapan kolon pompası var. Bölgeye güvenli bir şekilde elektrik veriyoruz. Bu nedenle pompayı jeneratörle çalıştırıyoruz. Gece yarısına kadar suyu deşarj etmeyi hedefliyoruz. Zarar gören esnafın ihtiyaçlarını gidermek üzere çalışmalarımız devam ediyor. Zarar tespitlerimiz yapıldıktan sonra sıkıntıları gidermiş olacağız inşallah. Yeter ki cana bişey olmasın. 35 motopomp,  5 vidanjör ile  vidanjör sayımız gece 10’a kadar çıkacak, çalışmalar devam ediyor. 100’e yakın araç, 300 AFAD gönüllüsü, kamu çalışanları ve Kızılayımız ile birlikte vatandaşlarımızın ihtiyaçları için çalışıyoruz. 217 vatandaşımız bölgeden tahliye edildi. Herhangi bir can kaybının olmaması da bizim için sevindirici durum. Henüz ulaşamadığımız dükkanlar da var temizliklerine yardım edeceğiz ve zararlarının giderilmesini sağlayacağız. Devletimizin imkanları ve vatandaşlarımızın dualarıyla zor durumun üstesinden geleceğiz” dedi.