Hatay Valisi Mustafa Masatlı, afetin üzerinden geçen 282 günlük süre içerisinde il genelinde yürütülen iyileştirme başta olmak üzere barınma, sağlık, eğitim gibi pek çok konu hakkında bilgiler verdi.
6 şubatta yaşanan asrın felaketinde Hatay’ın ağır yara aldığını ve topyekûn bir sınavla karşı karşıya kaldığını anlatan Vali Masatlı, valilik öncülüğünde kaymakamlıklar, yerel yönetim, kamu kurum ve kuruluşları ve muhtarlıklarla birlikte vatandaşlarımızın sorunlarını çözme ve ivedi bir şekilde çözüm odaklı bir anlayışla çalışmaların sürdüğünü anlattı.
“Ana gündemimiz deprem bölgesi”
232 günlük süre zarfında arama, enkaz kaldırma, barınma gibi sorunlarda çok boyutlu bir çalışma yürütüldüğünü ve önemli bir yol katedildiğini ifade eden Vali Masatlı, “Bu sürecin altından, ancak güçlü bir Devlet yönetiminin varlığıyla kalkılabileceği unutulmamalı. Bu bakımdan ilk günden itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın ana gündemini deprem bölgesi özelde de ilimiz oluşturmaktadır. Bu bakımdan Devletimiz tarafından hızlı karar alma mekanizmaları devreye sokularak ilimizin, her alanda eş zamanlı ayağa kalkabilmesi için her türlü imkan ve kabiliyet seferber edilerek yaralarımız sarılmaktadır. Bugün geldiğimiz nokta, bunun somut fotoğrafıdır” dedi.
Enkazların yüzde 94’ü kaldırıldı
İl genelinde iyileştirme, ihya ve inşa çalışmaları kapsamında şu ana kadar yapılan faaliyetlerden bahseden Vali Masatlı, 6 Ağustos’ta 80 bin 512 binadan enkaz kaldırmanın bitirilme oranı %49 iken şu an itibarıyla bu oranın %94 olduğunu ve bu konuda sona yaklaşıldığının altını çizdi. Bunun yanında ilde beklenen hak sahipliği başvurusunun 297.053 olduğunu ve 240.157 kişinin hak sahipliği müracaatının geçtiğimiz günlerde tamamlandığını; bu başvuruların, kurulan komisyonlarca incelenerek sonuçların askıya çıkarıldığını belirtti.
Konteyner kent sayısı 202’ye çıkıyor!
Geçici barınma yerleri hakkında da bilgi veren Vali Masatlı, il genelinde çadır kent kalmadığını, bütün vatandaşlarımızın kurulan 173 konteyner kente yerleştirildiğini; böylece bu kentlerde 170 bin vatandaşımızın barındığını belirterek, konteyner kent sayısının 202’ye çıkarılacağını sözlerine ekledi.
Yerinde Dönüşüme talep oldukça fazla!
Vatandaşların özellikle merak ettiği konuların başında kalıcı konutlar geldiğine vurgu yapan Vali Masatlı, “TOKİ Başkanlığınca 33 farklı noktada inşaatı başlayan konut sayısı 32.314’tür. 1 ay içerisinde de 3.139 adet konutun daha ihalesi yapılacak; böylece toplamda 35.453 adet konuta ulaşılmış olunacaktır. Ayrıca; Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzce 14 ilçemizde ihalesi yapılan 6.847 adet köy evinden 2.514’ünün inşaatına başlandı. Geçtiğimiz haftalarda da Altınözü ve Hassa ilçelerimizde 37 adet köy evimizin teslimini gerçekleştirdik. Aralık sonu itibarıyla da 244 adet köy evimizi kırsalda yaşayan hak sahibimize teslim etmiş olacağız. Yine Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında 19 etapta 3.521’i ticarî alan; 16.338’i konut olmak üzere toplam 19.758 adet yapının çalışmaları başlamış durumdadır. Bu kapsamda ulaşacağımız hedef 35.000 bağımsız bölüm ve 2 meydan projesidir. Bunların yanında Yerinde Dönüşüm Projeleri var. Bunda da 82.855’i konut, 16.445’i ticarî alan olmak üzere toplamda 99.300 müracaat söz konusudur” dedi.
‘Prefabrik çarşılara da yoğunlaştık’
Ticarî hayatın canlandırılması adına yapılan çalışmalara değinen Vali Masatlı, “İlimizde bu zor süreçte ticari hayatın da sağlanması gerektiğini bildiğimizin için ilk günlerden itibaren prefabrik çarşılara da yoğunlaşarak onların yapımına başladık. Toplamda 6.283 adet planladığımız prefabrik iş yerlerinden 4.258 adedini esnaf ve sanatkârlarımıza teslim ettik. Bunun yanında ilimiz için önemli merkezlerden biri olan Tarihi Uzun Çarşı’da 654 iş yeri 6 etaptan oluşacak şekilde yeniden inşa edilecektir. Şu an için 25 iş yerinden oluşan 1. etabın inşaatı başlamış durumdadır. 38 Kadın Kooperatifimiz bulunmaktadır. Kadınlarımızın iş hayatındaki tüm çalışmalarını her konuda destekleyeceğiz. Yine ilimiz ekonomisi ve tanıtımı adına önem arz eden 35 Coğrafî İşaret başvurumuz Valiliğimiz tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılmıştır” dedi.
350 bin kişi Hatay’a geri döndü!
Hatay’daki öğrenci sayısına da değinen Vali Masatlı, depremde her dört okul binasından birinin hasar gördüğünü ve buna rağmen okullarımızın açılışının yeni eğitim öğretim dönemine yetiştirildiğini belirtti. Deprem öncesi 434 bin olan öğrenci sayısının haziranda 313 bine düştüğünü ve şu an 398 bine ulaştığını, aileler de katıldığında yaklaşık 350 bin insanımızın geri dönüşünün sağlanılmış olduğunun altını çizdi.
Hatay’a yeni hastaneler yolda!
İl genelinde yeni yapılan ve yapımı devam eden sağlık tesislerine de değinen Vali Masatlı, “300 yataklı Defne hastanemizin ameliyathaneleri tamamlanarak tam kapasite hizmete açıldı. 200 yataklı İskenderun Devlet Hastanesi’nin de on-on beş gün içerisinde açılışını gerçekleştireceğiz. 400 yataklı Antakya Eğitim Araştırma Hastanesi’nin yapımı devam ediyor, aralık ayında hizmete açılacak. Erzin, Payas ve Altınözü ilçelerimiz için de ihaleleri bitirdik, inşaat sürecine geçeceğiz” dedi.
Valilik Konağı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin minyatürü!
Samandağ, Kumlu, Altınözü ve Belen Hükûmet Konağı projelerinin tamamlandığını söyleyen Vali Masatlı, Valilik binasının da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin küçük bir modelini oluşturduğu ve ihale aşamasında olduğunu, diğer ilçelerin hükûmet konaklarının yapımının devam ettiğini ve kurum kampüsleri oluşturarak Valiliğe bağlı kurumların bir yerde olmasının sağlanacağını ifade etti.
Hatay Havaalanı Haziran 2024’te açılacak!
Hatay Havaalanı’nın yapımının devam ettiğini ve ikinci bir pisttin de yapılarak 2024 Haziran’da açılmasının hedeflendiğini; yine Belen yoluna birkaç aya kadar başlanacağına, Hassa-Dörtyol tüneline başlandığını belirten Vali Masatlı, il genelindeki küçük sanayi ve organize sanayi bölgeleriyle ilgili çalışmaların da hız kesmeden devam ettiğini vurguladı.
“İhtiyaç neredeyse oraya yoğunlaşıyoruz”
Depremde hasar alan kültürel varlıkların ihya ve inşa çalışmalarının da hızla sürdüğünü aktaran Hatay Valisi Mustafa Masatlı, “Hasar alan 405 tescilli yapımızın 195’inin enkazı kaldırılmış durumda. 165 sivil mimarî taşınmaz için proje sözleşmeleri imzalandı. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün koordinesinde bulunan 105 eserden 71’i hasar aldı. Bu eserlerden 30’unda çalışmalar başlarken; 17 eserimizde restorasyon ihale süreci, 24’ünde de keşif çalışmaları devam etmektedir. Bayezid-i Bistâmî Türbesi, Habib-i Neccar Camii, Antakya Ulu Camii gibi önemli kültürel varlıklarımızın restorasyon çalışmaları, yaklaşık bin gün içerisinde bitirilecektir. Gördüğünüz gibi ihtiyaç neredeyse oraya yoğunlaşarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hep birlikte şehrimizin ihya ve inşası için uğraşıyoruz. Bu süre zarfında herkesle birlik beraberlik içerisinde çalışıp, ilimize ve vatanımıza en iyi hizmeti vermeliyiz” dedi.