HATAY’IN EN BÜYÜK CAMİSİ 2,5 YILDA İBADETE AÇILABİLECEK

HATAY’IN EN BÜYÜK CAMİSİ 2,5 YILDA İBADETE AÇILABİLECEK
Kahramanmaraş merkezli depremlerde adeta yerle bir olan Hatay’ın önemli simge yapılarından Antakya Ulu Cami, yaklaşık 2,5 yıl sürmesi planlanan inşa sürecinin ardından, yeniden ibadete açılacak.
Memlük Devletince 13. yüzyılda inşa edildiği değerlendirilen ve Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerde moloz yığınına dönüşen tarihi camide, Afet Bölgesi Kazı Başkanlığınca enkaz kurtarma çalışması tamamlanırken, Vakıflar Genel Müdürlüğü kontrolünde, Bursa Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda moloz ayrıştırma ve rekonstrüksiyona (yenileme ve onarım) yönelik projelendirme çalışmaları devam ediyor.


Aralarında mimar, restoratör ve sanat tarihçilerinin de bulunduğu 70’e yakın ekibin titizlikle çalışma yürüttüğü tarihi caminin Hatay’ın en eski ve en büyük camisi olduğunu ve 18. yüzyılda kapsamlı bir onarımdan geçtiğini belirten Hatay Valisi Mustafa Masatlı, “Antakya Ulu Cami, 6 Şubat’ta tamamen yıkıldı. Antakya Ulu Cami, kadınlar namazgahı, şadırvan, medrese odaları, imarethane, türbe, hazire (çevresi parmaklıklarla çevrili mezar yeri) ve cami etrafını çevreleyen dükkanlardan oluşan bir külliye şeklinde inşa edilmiştir. Caminin deprem öncesi uygulama projeleri mevcut olup, rekonstrüksiyon çalışmalarına başlanmıştır. İlk etapta enkaz kaldırma, ayıklama, temizleme ve belgeleme çalışmaları devam eden caminin, zemin sağlamlaştırma, depreme dayanıklı statik hesaplara dayalı rekonstrüksiyon çalışmaları tamamlanarak aslına uygun bir şekile inşa edilecektir” dedi.
Vali Masatlı ayrıca, caminin yeniden inşasının 2,5 yıl kadar bir sürede gerçekleştirileceğini dile getirdi.