Can Atalay Davası Yargıtay’a Havale!

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında tahliye kararı vermedi. Mahkeme dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 25 Ekim’de TİP Hatay milletvekili seçilen Can Atalay’ın ‘Seçilme hakkı’ ve ‘Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı’ yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetmişti. Can Atalay hakkında verilen ihlal kararını değerlendiren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bunun yerel mahkemece verilen karara ilişkin olmadığı gerekçesiyle dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesine gönderdi.

Kararın açıklanmasının ardından TİP milletvekilli Sera Kadıgil, avukatlar ve partililerin ‘Hatay halkı vekilini istiyor!’ sloganları attığı mahkeme önünde açıklama yapan Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, verilen karar sonrası yaptığı açıklmamada, ” Maalesef bugünde memlekette hukukun, adaletin, yargının gerektirdiği kararın alınamadığı bir akşamdayız. Sabahın erken saatlerinden itibaren geri kalan beş günde olduğu gibi avukat arkadaşlarımız, Can Atalay’ın dostları ve onun yoldaşları, ona oy veren seçmenler Türkiye’nin herhangi bir yerinde seçimlerde oy kullanarak seçme seçilme hakkını kullanan hepimiz artık kendimize vekil olarak tayin ettiğimiz, milletvekili olarak seçtiğimiz yetmeyince mahkemeler yoluyla bir kez daha tescil ettirdiğimiz ve tümüyle hukuksuz bir şekilde, tümüyle haksız bir şekilde cezaevinde altını çizerek söylüyorum esir tutulan milletvekilimizin tahliyesi için mücadele etmeye devam ediyoruz. 14 Mayıs’tan bugüne bu dava kapsamında tutuklu bulunan Can Atalay’ın milletvekili olduğunu ve dolayısıyla artık tahliye edilmesi gerektiğini defalarca kez söyledik ve dile getirdik. Son olarak asla bu hukuksuzluğu normalleştirmeye izin vermeyeceğiz. Hatay halkı oylarıyla milletvekili seçilen, an itibariyle milletvekili sorumluluğuyla halkına karşı görevlerini yerine getirmek isteyen Can Atalay esir tutulmaktadır. Bu esarete biran önce son verilmelidir. Türkiye’nin en yüksek yargı kurumunun verdiği karar Hatay Milletvekilimiz Can Atalay söz konusu olunca bir alt mahkeme tarafından hiçe sayılıyor AYM Kararı Uygulansın, Can Atalay derhal serbest bırakılsın!” dedi.