Hatay’da kadın emeğini ekonomiye kazandıran güçlü iş birliği

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, kadın kooperatiflerine satış ve pazarlama desteği sağlamak amacıyla Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu, Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu ile zincir marketler ve tedarikçilerin üst düzey yöneticileri ile önemli bir toplantı yaptı.


Vali Masatlı başkanlığındaki Hatay Kadın Kooperatifleri Toplantısı’na Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Gürkan, Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Önder Özpamukçu, Beni Hafife Alma Genel Sekreteri Ömer Kalli, Migros Pazarlama Direktörü Harun Reşit Kurul, Migros Pazarlama Direktörü Cavit Metin, Adana Bölge Satış Müdürü Zeynep Akın, Kadın Kooperatifleri Başkanları ve ilgili kurum müdürleri katıldı.
Satış ve pazarlama desteği, markalaşma çalışmaları ve coğrafi işaretler gibi konuların ele alındığı toplantıda, ayrıca kadın kooperatiflerinin ürettikleri etiketli ürünlerin Carrefour ve Migros zincir marketlerin raflarında satışa sunulması, kooperatiflerin, zarardan korunarak kâr etmelerinin sağlanmasının öncelikler arasında olduğu dile getirilirken, üreticinin, belli bir zamanda üretimi gerçekleştirme sorumluluğuna karşın firmaların da elde edilecek ürünü, belirli şartlarda garantili almasına dayalı bir model olan “sözleşmeli tarım üretimi” modelinin önemine değinildi.

Süratle normale dönüş çabaları kapsamında kadınların el emeği, göz nuru ürünlerini de ön plana çıkararak, desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Vali Masatlı, “Kadınlarımızın üretime daha donanımlı ve bilinçli olarak katılmalarını önemsiyoruz. Biz ne balık veriyoruz, ne de balık tutmasını öğretiyoruz; balık tutanları destekliyoruz. Kadın kooperatiflerimiz de zaten balık tutmayı biliyorlar. Bizim önceliğimiz üretime dahil olmuş kadınlarımızı her anlamda destekleyerek Devlet olarak ellerinden tutmaktır. İlk hedefimiz 6 Şubat öncesine dönmek ve Allah’ın izni, Devletimizin desteği ve siz kadınlarımızın çabalarıyla ilimizi afet öncesi durumundan çok daha ileriye götürmek ve iyi yerlere getirmek olacaktır. Şehrimizi, marka şehir yapmanın yollarından biri de üreten, markalaşan, coğrafi işaretlemesini artıran ve pazar payını büyüten bir konuma getirmeliyiz. Biz yardım etmiyor, destek veriyoruz. Sonuna kadar da bu desteğimiz sürecek” ifadelerini kullandı.

Vali Masatlı, ayrıca markalaşma sürecinin öneminden de bahsederek sadece gastronomi alanında değil mozaik, süs bitkileri, meyve bitkileri, hediyelik eşya ve deri işleme gibi diğer alanların ve ürünlerin de ön plana çıkarılarak bu alanlarda faaliyet gösteren kooperatiflerimizin de desteklenmesi gerektiğine işaret etti.

Toplantıda bu faaliyetlerin sürdürülebilirliğinin çok önemli olduğu, ürünlerin kalite kontrolünün depremde zarar gören laboratuvar yapılana kadar Amasya laboratuvarında test edileceği ve bununla ilgili bir anlaşmaya gidildiği belirtildi.

Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Gürkan, anlatılanlardan çok etkilendiklerini söyleyerek “Hatay’a çağrıldıkları için Valimize teşekkür ederek elimizi gönlümüze koyup geldik. Tanıtımı yapılan bu ürünlerin hepsi çok kıymetli. Bu toplantı bir işaret fişeği niteliğinde. Kollarımızı sıvayıp buraya katkı sağlamak için bir aradayız” dedi.
Gürkan, Rekabet Araştırmaları Kurumu olarak Hatay’a ve bölgeye dair analizlerinin olduğunu ve bu analizler üzerinden çalışmaların yürütüleceğini de dile getirdi.

Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Önder Özpamukçu da kadın kooperatiflerimizin her birinin bir hikâyesi olması gerektiğini, bunun tanıtım için elzem olduğunu vurguladı ve gereken desteği sonuna kadar vermeye hazır olduklarını ifade etti.