GAP’ın 10 numarası Hatay olmalı!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 6 Şubat Depremi’nin dokuzuncu ayında Hatay’ın genel durumu hakkında değerlendirme yaparken, şehrin daha hızlı gelişmesi ve kalkınması için GAP’a dahil edilmesini talep etti.

Hatay’ın GAP Projesi’ne dahil edilmesinin hem Hatay, hem de GAP için önemli bir kazanım olacağının altını çizen Başkan Savaş, “Hatay için kimse karamsar olmasın. Bu şehri tekrar ayağa kaldıracağız” derken, vatandaşlardan da sabır istedi.

Hatay da yatırım bütçesinden faydalanmalı!

Başkan Savaş, GAP’ın, başta sulama ve enerji yatırımları olmak üzere tarım, sanayi, kentsel ve kırsal altyapı, ulaştırma, eğitim, sağlık, kültür ve turizm gibi tüm sektörleri kapsayan entegre bir bölgesel kalkınma projesi olduğunu hatırlattı.

Proje kapsamında her yıl ülke yatırım bütçesinden önemli bir miktarın 9 ili kapsayan bölgedeki yatırımlara tahsis edildiğini vurgulayan Savaş, ‘’Hatay, GAP kapsamında bulanan Kilis ve Gaziantep illerimize sınırı olan bir ildir. Dolayısıyla Hatay’ın GAP Projesi’ne dahil edilmesi hem Hatay hem de GAP için önemli kazanım olacaktır. Gelişmemiz ve kalkınmamız için Hatay’ın GAP’a bağlı 10. il olmasını istiyoruz’’ dedi.

Yerinde dönüşüm tedirginliği!

Tekrar ayağa kalmak için çabalayan Hatay’ın çetin kış şartlarına henüz hazır olmadığını anlatan Başkan Savaş, şiddetli yağışlarda pek çok konteyner kent ve resmî binalarda istenilmeyen bir tabloyla karşı karşıya kalındığını hatırlattı.

Bölgede artçı depremler devam ederken bina yapılmasının tehlike arz ettiğini söyleyen Savaş, “Artık bilim dönemindeyiz. Bina direncini zemin %75, malzeme ise %25 etkiliyor. Antakya’nın pek çok mahallesinin zemini yumuşak olduğundan buralara tekrar eskisi gibi bina yapmayı hemşehrilerime tavsiye etmiyorum. Benim de kurumum da fikri bu. Diri fay hatları olan bir coğrafyadayız. İsrailli uzmanlar 7,5 şiddetinde deprem bekliyor. Bundan etkilenmemek kaçınılmaz. Bu şartlarda hemen ‘yerinde dönüşüm’ yapılsın diyemem. Yerinde dönüşüm konusunda tedirginim. Çünkü zemini uygun olmayan bölgeler var. İnsanlarımızı, mallarımızı kaybettik bari geleceğimizi kaybetmeliyim” dedi.

Bilinçsiz yıkım yapılıyor!

Yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarının da bilinçsizce yapıldığına işaret eden Savaş, “Altyapıya, kaldırım ve asfaltlara zararlar verilmeye devam ediliyor. Geceleri korku ve paniğe sebep olan dinamitle bina yıkımları yapılıyor. Dikkatsiz yapılan yıkımlar operatörlerin canına da mal oluyor” derken, sulama, istifleme, taşıma ve denetleme konularında da önemli uyarılarda bulundu.