NASA Astronotu, bilimi ‘İSTE’yenlerle buluştu!

İskenderun Teknik Üniversitesi(İSTE)’nin konuk ettiği emekli NASA astronotu Dorothy Metcalf-Lindenburger, NASA’ya uzanan hayat yolculuğunu paylaştığı konferansta, öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.

İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci ev sahipliğinde, NASA, ABD Adana Konsolosluğu, İSTE ve İSTE Teknopark iş birliğiyle İSTE Merkez Kampüs Kırmızı Salon’da gerçekleştirilen programa İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İSTE akademik ve idari personelleri, üniversite öğrencileri ile davetli ilköğretim- ortaöğretim öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.

Uygulamalı eğitimler şart!

Programda selamlama konuşması yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, “Bir bilim insanını misafir ediyoruz bugün. Kendisine, ekibine ve tüm misafirlerimize hoş geldiniz diyorum öncelikle. Dorothy ile yaptığımız sohbette pandemi sürecinde mecburen yapılan online eğitimin zararları üzerine konuştuk. Siz değerli öğrencilerimizi yüz yüze eğitim için çağırmamızın nedeni de budur. Teknik bir üniversite olarak çoğunluğu mühendis olan öğrenciler yetiştiriyoruz. Sizlerin uygulamalı eğitimler almanız şart” dedi.

2004’ten 2014’e kadar 10 yıl boyunca NASA’da astronot olarak görev yapan Metcalf-Lindenburger, NASA’ya uzanan hikayesini ve STS-131 Discovery isimli Uluslararası Uzay İstasyonuna ikmal misyonu çerçevesinde uzayda geçirdiği 15 günlük süreyi anlattı.

Küçük bir kızken kurduğu uzaya gitme hayalini yetişkinliğinde gerçekleştiren Metcalf-Lindenburger, “Bilim insanları daha iyi bir dünyada yaşamanın yollarını arıyor. Bu yolları aramada ve başarmada üç temel beceriye ihtiyacımız var; merak, zorluklarla başa çıkma becerisi ve cesaret” dedi.

Dorothy, astronot olmak için geçtiği testlerden, bilimsel ve teknik bilgilendirmelerden ve eğitimlerden, suda ve vahşi doğada hayatta kalma eğitimlerinden bahsettiği konuşmanın ardından, uzayın kokusundan, sesinden, yürüyüşüne; uzaydan nasıl dönüldüğüne, uzaydaki zamanını nasıl geçirdiğine ve ne hissettiğine dair öğrencilerin kadar akıllarına takılan soruları yanıtladı.

Söyleşinin sonunda emekli Astronot Dorothy Metcalf-Lindenburger salonla toplu fotoğraf çekimi yaptı. Son olarak İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, günün anısına Dorothy Metcalf-Lindenburger’a hediye takdim etti.