‘Hatay için Çözüm Arayışı Çalıştayı’ başladı

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi(HMKÜ)’nce depreme dayanıklı, dirençli, zemin ve doğa ile barışık güvenli bir kentin oluşturulmasına katkı sunmak amacıyla düzenlenen “Deprem ve Dirençli Kentler: Hatay için Çözüm Arayışı Çalıştayı” start aldı.

Tayfur Sökmen Kampüsü Atatürk Konferans Salonunda iki gün sürecek olan çalıştayın açılışına CHP Hatay Milletvekilleri Servet Mullaoğlu ve Mehmet Güzelmansur, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz,  HMKÜ Rektörü Veysel Eren, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından uzman temsilciler, üniversitelerden öğretim elemanları, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) uzmanları ve Sivil Toplum Kuruluşları katıldı.

Çalıştayın ev sahibi HMKÜ Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, yaptığı açılış konuşmada, yaşanan depremlerin yıkım ve sonuçlarına bakıldığında Hatay’ın adeta depremin merkez üssü olduğunu söyledi.

Depremlerde üniversitenin 96 personeli ile 278 öğrencisini de kaybettiklerini aktaran Eren, hepsine Allah’tan rahmet, ailelerine de başsağlığı diledi.

Eren, depremin ilk anından itibaren sahada olduklarını anlatarak, ayrıca bu süreçte fedakarca çalışan ve kente yardım için gelen herkese teşekkür etti.

Yaşanan afetlerin etkilerini azaltmak adına ellerinden gelen çabayı sarf ettiklerini söyleyen Eren, bu çabaya devam edeceklerini vurguladı.

Bu doğrultuda yaptıkları çalışmaların bir çıktısı olarak böyle bir çalıştay düzenlediklerini belirten Eren, ” 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye saati ile 04:17’de ve 13:24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 büyüklüklerinde iki deprem meydana geldi. 20 Şubat 2023 tarihinde saat 20:04’te merkez üssü Hatay Yayladağı olan 6.4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Bu depremler şiddet ve kapsadığı alan açısından bakıldığında tarihimizde eşi benzeri olmayan felaketlerdir. Büyük bir afetin sonrasında çok sayıda kurum, kuruluş kentimizin yeniden inşasına katkı vermekte ve tüm paydaşlar bu sürece doğrudan veya dolaylı olarak katkı yapmaktadır. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi olarak bizler afetlerin olumsuz etkilerinin üstesinden gelebilen, sahip olduğumuz kültürel ve toplumsal değerler ve modern bilimin gereklilikleri paydasında harmanlanmış, kentimizin sahip olduğu kadim mirası yaşatacak, güvenli ve güçlü kent inşası çalışmalarına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu yolda politika önerilerinin geliştirilmesine, alternatif yol haritalarının oluşturulmasına ve uygulanmasına bilim, irfan ışığında yaklaşmak başlıca hedeflerimizden birisidir” dedi.

– 11 çalışma grubu oluşturuldu

Prof. Dr. Eren, ilki bugün gerçekleştirilen çalıştayda sağlık, eğitim, hukuk, çevre sorunları, ulaşım ve lojistik, barınma, imar, yapılaşma ve yerleşim, tarih ve kültürel varlıklar, afet yönetimi ve iletişimi, afet bölgesine yardım organizasyonu ve yönetimi, dezavantajlı gruplarla çalışma hayatı ve istihdam başlıkları altında 11 çalışma grubu oluşturulduğunu anlattı.

Bu çalışma gruplarına hem sahadan hem de çeşitli kurum ve kuruluştan uzmanları davet ederek çok sektörlü bir yaklaşımla kentin sorunlarını hep birlikte ele almak ve ortak akılla çözüm üretmeyi amaçladıklarını belirten Eren, “Bugün köklü geçmişimizden aldığımız güçle geleceğimizi konuşarak, yeniden inşa sürecimizin hızlandırılması ve kesintisiz ilerlemesi için çabalayacağız. Temel hedefimiz Hatay’ı afet hafifletme ve bölgesel kalkınma konusunda önerilecek politikalarla örnek bir kent haline getirmektir” diye konuştu.

Çalıştay, afete dirençli toplum ve sürdürülebilir yaşam, Dirençli kent tasarımında sürdürülebilir çevre ve enerji kaynakları, deprem ve afet yönetimi, Afet sonrası sosyal hizmet ve dirençli toplum, Hatay’ın deprem gerçeği, yeniden imar ve ihya çalışmaları başlıklarında gerçekleşecek panellerle devam edecek.