İskenderun’da kent tarihini mercek altına alan Erzurum Teknik Üniversitesi(ETÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Naim Ürkmez’in kaleme aldığı “İskeleden Liman Şehrine İskenderun 1593-1918” kitabı tanıtıldı.
İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi’nin katkılarıyla iki cilt olarak hazırlanan kitap, İskenderun İskelesi’nin 1593’te uluslararası ticarete açılmasından İtilaf Devletleri tarafından işgal edildiği 1918’e kadarki dönemin tarihsel gelişimini gözler önüne serdi.
Arsuz Otel’de düzenlenen tanıtım toplantısına İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu, kitapta adı geçen ailelerin yakınları ve kitapseverler katıldı.
Başkan Kemal Kutlu, İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi olarak bu eserlerde, kent tarihi uzmanı Doç. Dr. Naim Ürkmez’in titiz ve yorucu bir çalışmasıyla şehrin hafızasını ortaya çıkararak gelecek nesillere katkıda bulunmaya çalıştıklarını ifade etti. Doç. Dr. Ürkmez, yaptığı konuşmada iki cilt halinde yayınlanan kitabının İskenderun’un tarihine ışık tutacağını belirterek, “Tarihsel süreç içerisinde iskeleden bir liman kentine dönüşen İskenderun; Çin, İran, Mezopotamya ve Yukarı Fırat Havzası ürünlerinin Batıya taşındığı, Batı dünyası ürünlerinin ise, Doğuya sevk edildiği bir liman olarak, 16. yüzyılın sonlarına doğru önem kazanmaya başlamıştır. İskenderun’un Akdeniz bölgesindeki deniz ticaret ağının bir parçası haline gelmesiyle bölgeye gümrük görevlileri tahsis edilerek deniz ticaretinin devlet kontrolünde yürütülmesi sağlanmış ve 16. Yüzyıl sonlarında kontrol ve güvenliğin daha iyi sağlanabilmesi amacıyla bir kale yapılması dahi gündeme gelmiştir” dedi. Konuşmaların ardından konukların sorularını cevaplayan Doç. Dr. Ürkmez kitapta isimleri geçen ailelerin yakınları ile sohbetin ardından kitapları imzaladı.