Deprem fırtınası, Hatay’ın kentsel hafızasını silemeyecek!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay’ın simge değerlerinden olan ve depremde zarar gören tarihî ve kültürel mirası ile kent merkezinin ardından, Kültür Enkazı Ayrıştırma Tesisi’nde incelemelerde bulundu. Kurtuluş Caddesi, Hatay Meclis Binası, Hatay Kent Müzesi, Ulu Cami, Habib-i Neccar Camii ziyaretinde, bu kültürel mirasın yeniden dünya ile buluşturulması adına bakanlık olarak yoğun bir çaba içerisinde olduklarını söyleyen Bakan Ersoy, Hatay’ın tarihî alanlarını koruma amaçlı imar planı hazırlandığını, Ağustos ayı sonunda bu planı askıya çıkacak hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi.


İnceleme ve ziyaretlerinin ardından Hatay Valisi Mustafa Masatlı ve ilgililerin katılımıyla Hatay Afet Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, Hatay’da kurdukları Kültür Enkazı Ayrıştırma Tesisi sayesinde, hassasiyetle yapılan kazılarda kültür enkazlarını ayrıştırma tesisine taşınarak kullanılabilir malzemeleri yeniden güvence altına aldıklarını ifade etti.


Hatay’ın tarihî alanlarını koruma amaçlı imar planını yaparken, dikkat ettikleri noktalar, yapılan çalışmalar, kent hafızasını korumada izlenecek yol haritası hakkında da bilgiler veren Bakan Ersoy, 307 hektarlık planlama alanında tarihi araştırma, alanın doğal ve sosyolojik yapısı, arkeolojik araştırma, kentsel hafıza araştırması, mimarı doku ve binaların karakteristik özellikleri ana başlıklarda yürütülen çalışmaların tamamlandığını söyledi.
16 kültür varlığıyla ilgili restorasyon çalışmasının başladığını, bakanlık dışında özel mülkiyette olan kültür varlığıyla ilgili çalışma ve hibe programına da başladıklarını anlatan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, “Bakanlığımız kontrolünde Tasarım Vakfı ve gönüllülerin destekleriyle bir planlama ekibi oluşturuldu. Hazırlanan plan çalışmaları, bilim kurulu üyelerimizin de onayı alındıktan sonra çalışmalara geçiliyor. Ağustos ayı sonunda bu plan askıya çıkacak hale getiriyoruz. Müdahale biçimleri aslında başka bir deyişle etaplama. Burası çok büyük bir alan ve yaşayan alan. Bilim Kurulu’yla ihya odaklarını belirliyoruz. Kurtuluş Caddesi’nde yapı yükseklikleri düşürülecek. Habibi Neccar Camii’sinde veya meydan düzenlemesi gibi geleneksel sokak kaplamalarına geri dönülecek çalışmaları bilim kurulumuzla birlikte yapıyoruz ve sonrasında da ikonik yapılarla birlikte bütün Hatay’ı kapsayacak, Antakya genelini kapsayacak imar çalışma planını oluşturacağız. Öncelikle şehrin cazibe olacak binalarını oluşturuyoruz. Arkeoloji, iklim, çevreye dikkat ediyoruz. Hedeflenen yerleşim dokusu Hatay’ın geçmiş hafızasını koruyacak şekilde. Restorasyon çalışmalarına da başladık. Kültür Vakfı, Hatay Arkeoloji Müzesi’ni ihale aşamasına geldi. Hatay Kent Müzesi de ihale aşaması tamamlandı. Buranında yeniden ihya çalışmaları başladı. Burayı biz kütüphaneye dönüştürme kararı aldık. Restorasyon çalışmalarının ardından kütüphane şeklinde restorasyonu yapılacak ve kütüphane olarak hizmet verecek. 16 kültür varlığıyla ilgili restorasyon çalışması başladı. Bakanlığımız dışında özel mülkiyette olan kültür varlığıyla ilgili çalışma ve hibe programına başladık” dedi.


Bakan Ersoy, ibadethaneleri içeren projelendirme süreci ile ilgili de şu açıklamayı yaptı, “Projeye 3 milyon lira destek, uygulamaya geçince 25 milyon lira destek veriyoruz. Bunlar üst limitler. Turizm işletme belgeli yapılar için proje destek limiti 1,5 milyon, proje uygulama desteği 12,5 milyon lira olarak belirlendi. Konut için 750 bin, proje uygulama desteği de 5 milyon lira oldu. Şu ana kadar 279 başvuru var. Şunu da söylemek gerekiyor. Yapılan bu destek çalışmaları sadece Antakya için geçerli değil Hatay’ın tamamı için geçerli. Bu süreç deprem fırtınasına yakalanan tüm ilerimizdeki tüm tescilli yapılar ve kültür varlıkları için geçerli. Üst limitlerde yapı tamamen çökmüşse tamamı üst limit, tamamı yüzde 100 olarak değerlendiriliyor. Orta hasarsa yüzde 60, az hasarlıysa yüzde 40 olarak değerlendiriliyor. Yani hasarın büyüklüğüyle orantılı bir şekilde bakanlığın katkısı da artıyor.”