İzmir’e bir ‘Ali Hıdır Köseoğlu’ imzası daha!

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi(İZSU) Genel Müdürlüğü görevine atanmasının ardından, altyapı çalışmalarındaki başarılarıyla İzmirliler’in gönlünde taht kuran İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, çok önemli bir projeye daha imza atıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in en önemli projelerinden biri olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4. Faz Projesi’nin temeli törenle atıldı.

Temel Atma Töreninde; İzmir’in yarım asra yakın süredir devam eden en büyük sorununun Körfez kirliliği olduğunu söyleyen İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, “Bugün, İzmir’in temiz geleceğine attığımız bu adımda, Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’in imzasını taşıyan bu projeyi hayata geçirecek olmaktan dolayı gururluyuz. Projede emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum” dedi.

‘Kalıcı çözüm üretiyoruz’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Körfez’in temizlik sürecinde büyük önem taşıyan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4. Faz Projesi’nin temelini atarken yaptığı konuşmada tesisin kapasitesini yüzde 36 oranında artıracağını söyleyerek, “Biz bu dönemde kirliliği halının altına süpürmek yerine onu kaynağında sıfırlayan kapsamlı ve yenilikçi bir yol haritası belirledik. Yaşayan Körfez seferberliği ile günü kurtarmayı değil, 50 yıllık bir planlamayla İzmir’in ana sorunlarından birine kalıcı bir çözüm üretiyoruz” mesajı verdi.

‘Kirliliğin kökünü kazıyoruz’

İZSU’nun yatırım bütçesinin yarıdan fazlasını, İzmir kent merkezinin yarım asırdır bekleyen en büyük sorununu çözmek ve çocuklara tertemiz bir Körfez bırakmak için ayırdıklarını açıklayan Başkan Tunç Soyer,  “11 milyar 95 milyon liralık Yaşayan Körfez yatırımımızın özü şu… Körfez’e 50 yıldır akan kirliliği karadan, kıyıdan ve denizden kuşatma altına aldık. Bugüne kadar Körfezle ilgili elbette birçok çalışma yapıldı. Bunların bir kısmı tamamlanmış, bir kısmı ise yarım kalmış. Önceki tüm belediye başkanlarımıza bu emekleri için şükranlarımı sunuyorum. Biz bu dönemde kirliliği halının altına süpürmek yerine onu kaynağında sıfırlayan kapsamlı ve yenilikçi bir yol haritası belirledik. Karada, kıyıda ve denizin içinde bir zincirin halkaları gibi uzanan on devasa yatırımla Körfezdeki kirliliği kuşatma altına aldık. Yaptığımız yatırımlarla İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin kökünü kazıyoruz” dedi.

‘Koku şikâyetleri azaldı’

Körfezin temizliğiyle ilgili bir mucize beklenmemesini isteyen Tunç Soyer, 50 yılın birikmiş sorununu çözmek için ellerinde sihirli değnek olmadığını iyi bildiklerini fakat bu meşakkatli yolu yürümekte kararlı olduklarını vurguladı. Geçen yıla göre bu yıl İZSU HİM Merkezi’ne kokuya yönelik gelen şikâyetlerdeki azalmaya dikkat çeken Başkan Soyer, “Aradaki çok büyük farkın nedeni, Yaşayan Körfez Seferberliğimizin hızla sonuç vermesi. Tüm İzmirlilerin içi rahat etsin. Yaşayan Körfez Seferberliğini oluşturan 10 projemiz ilerledikçe, bu şikâyetlerin daha da azaldığını ve kısa sürede hayatımızdan çıktığını göreceksiniz. Körfez’e giden kirliliğe vurduğumuz neşter Buca’nın, Çiğli’nin üst noktalarından başlayıp denizin içine kadar uzanıyor” değerlendirmesini yaptı.

İZSU Genel Müdürlüğü tarafından 11 milyar 95 milyon liralık dev bir bütçeyle projelendirilen ve bilimsel planlamayla hazırlanan “Yaşayan Körfez” programı kapsamında Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. Faz inşaatı alkışlarla başladı.