Akşener ve İmamoğlu Hatay’da

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, bir kez daha geldikleri deprem bölgesi Hatay’da yaraları sarmak amacıyla yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Hatay İBB Afet Koordinasyon Merkezi’nde Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, milletvekilleri, koordinasyon sorumluları ve parti yöneticileri ile bir araya gelen Akşener, hükümeti eleştirirken ‘Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için’ mesajı verdi.

Türkiye’nin her yerinden Hatay’a katkı sunan belediyeler olduğunu söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Arama kurtarma ekiplerimizi tamamen geri çektik. Şu an 1103 personel koordinasyonda görevli, 401 iş ve hizmet aracımız hizmet ediyor. 6173 çadır dağıtımı yaptık, bu sayıyı yakında 10 bini aşacak şekilde planladık. Samandağ ve İskenderun’da da merkezimiz var. 45 tır halk ekmek, 223 kabin tuvalet mobil duş gibi hizmetleri sıralayabiliriz. 10 milyon 861 bin 173 adet ürünü İstanbullu hemşerilerimizden bağış aldık ve buraya sevk ettik. Kent temizliğinin yanısıra zabıta hizmetleriyle de buradayız. Kent alt yapısında İSKİ Müdürümle buradayız. Kent sağlığı, cenaze hizmetleri gibi bir çok konuda HBB ile birlikte çalışmalarımız devam ediyor. İskenderun’da 3840 depremzedeyi konaklayan bir vapurumuz var.  Hatay’ın yeni kentleşme sürecine dönük planlama ve geçici barınma yerine güçlü konaklama çalışmamız var. Mahalle kimliğini yaşatan ve ticari alanları destekleyici alanları bölgeye hediye etmek için çaba gösteriyoruz. Salı günü sahada bu çalışmanın ilk adımını yapacağız ve yaklaşık 2 bin kişinin konaklayacağı konutları inşaedeceğiz. Hatay’ın imar sürecini iyi planlamazsak, sosyolojik yapısını oluşturmazsak yıkılan bu kentlerin yerine ne Hataylıyı, ne Maraşlıyı, ne de diğer illerimizi mutlu edecek kentleri kurabilmemiz mümkün değil. Sürecin çok telaşa düşmeden tasarlanması en önemli husustur. Kalıcı konut ve yaşam alanlarımızın yanısıra psikolojik destek, uzun süre barınma, eğitime destek, malzeme ve işgücü desteğinde de burada işbirliği içerisinde süreci yürütüyoruz. Koordinasyon kurulunu aslında İstanbul’da merkezi noktada kurduk, burada koordinasyon başkanlığımız var. İstanbul’dan buraya aktarımlarımız yapıyoruz” dedi.

“Tedbir alınmazsa beka sorunu tavan yapar”

Akşener, liyakatsizliğin deprem sürecini olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, ” Söz vermiştim Hatay’a geldikten sonra aralıklı şekilde gelip son durumları yerinde göreceğim. 2 gün Hatay’dayız ve sonra diğer şehirlerimize gideceğiz. Belediyelerimizin yaptığı çalışmalar içimize su serpti, acılarımızı hafifletti. Çok büyük afet, ancak iktidar eliyle bu ucube sistemin bir sonucu olarak ‘asrın felaketi’ne dönüştürüldü. Afet Allah’tan gelmedir doğru. Ama onun tedbirini almak iktidardadır, bu ülkeyi yönetenlerdedir. Beceriksizliğin tavan yapması, Türkiye’nin tüm kurumlarının içinin boşaltılmış olması, devletin memuru devletin bürokratı olması gerekenlerin iktidar eliyle iktidarın il ve ilçe başkanı gibi çalıştırılmaya zorlanmaları sonucunda devlet dediğimiz kavramın ciddiyeti ortadan kalktı. Ciddiyetin ortadan kalkmasıyla liyakatsizliğin gündemde olması nedeniyle bu deprem sonrasında yaşananlar tamamen beceriksizliğin sonucu olarak ortaya çıktı. Yine tedbir alınmazsa beka sorunu tavan yapar” dedi.

İktidarın süreci yönetemediğini, düşmanlaştırma çabalarının işe yaramadığını vurgulayan Akşener, “Depremden çıkarılacak dersler var. Depremin yaşandığı gün en geç saat 08.00’de Erdoğan’ın bu ülkenin cumhurbaşkanı olarak, muhalefet partilerini bir araya toplayıp fikirlerini alması ve desteğimizi alması gerekirdi. Bunun adı siyasi organizasyon. Büyük bir yelpazede Türkiye’nin tümümü ilgilendiren yapıdır siyasi partiler. Bütün imkanlarımızı bir araya getirseydik bu deprem nasıl yönetilirdi, acılar daha nasıl hissettirebilirdi?… Deprem anında bizler rakip değiliz. Buraya rozetsiz geldik. Hepimiz insanız, hepimiz dardayız. Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için… Türk Milleti darda kalındığı zaman gücünü imkanlarını getirdi ve acıyı dindirmeye çalıştı. Bundan ders çıkardığımız takdirde bu ülke her türlü sorunun çözer ve bundan sonra yaşanacak afetin asrın felaketi olması önlenebilir” dedi.