Hatay’da yeniden kalkınmanın ilk hamlesi mobilyacılardan

Depremde hafif hasar alan Antakya Mobilyacılar İhtisas Sanayi Sitesi’nde bazı işletmeler üretime başladı. Hasarlarını hızla gideren bazı mobilya üreticileri, ekonomik ve ticari hayatın geçici olarak durduğu hatay’da yeniden kalkınmanın ilk kıvılcımını yaktı.

Antakya Mobilya Sanayici İş İnsanları Derneği Başkanı ve Kapan Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı İsa Kapan, “Hatay’da çok büyük bir yıkım var. Çok ciddi kayıplarımız var. Ayakta kalan binalarımız da ağır hasarlı. Antakya’nın içi artık bir şantiye olacak. Devletimize güveniyoruz. Evlerimize yeniden kavuşma heyecanımız var, bir an önce istiyoruz ama bizim rızkımızı, çocuklarımızın ekmeğini kazandığımız yerlerin açık olması, bir an önce onlara kavuşmak daha önemli. Konteynerde ya da çadırda 1-2 yıl kalmışız çok da önemli değil, yaşarız. İşimizi kaybedersek, evlerimize kavuşsak bile çok anlamı olmaz. Çok kısa sürede daha güzel bir Antakya inşa edileceğinden hiç şüphemiz yok” dedi.


Şehirde üretim ve ticari hayatın devamlılığı için öncelikle iş gücünün geri gelmesi ve buna uygun olanakların sağlanması gerektiğini ifade eden Kapan, “Hatay’da şehrin dışındaki işletmeler faaliyete başlamak istiyor. Tadilatlar ve ondan daha önemlisi iş gücü temini gibi kaygılar var. Soğukta başını sokacak bir yeri olmadığından birçok insan şehri terk etti, ilçelere, köylere, baba ocağına çekilenler oldu. İşletmelerimiz, bizim dışımızdaki sektörlerden işletmeler harekete geçmek istiyor. Bir an önce çalışanlarımızın, emekçilerimizin başını sokacak bir alana ihtiyacı var. Konteyner kentlerle ilgili çok hızlı bir çalışma yapılıyor, onu gözlemliyoruz. Birçok belediyemiz burada. Devletimiz bütün kollarıyla, bütün kurumlarıyla burada. Koordinatör valilerimiz, bakanlarımız burada. Bir an önce çalışanlarımızın geçici de olsa, çadır da olsa başlarını sokacak yeri olduğunda işletmeler de üretime geçip, ihracatına kaldığı yerden devam edecek” dedi. Bazı işyerlerinin açılmasının insanların umutlarını da yeşerttiğini söyleyen Kapan, “Bu para meselesi değil. Bu, çalışanlarımıza aynı zamanda psikolojik destek. İnsanların umutları yeşeriyor. Buradan şehir dışına çıkan bütün hemşehrilerimi geri davet ediyorum. Şu an konfor zamanı değil. Bürokratıyla, işvereniyle, çalışanıyla hiçbirimizin evi yok. Bunların içinde ben de varım. Bugün memleketimize sahip çıkma, önümüze bakma günüdür. Çocuklarımızın, torunlarımızın geleceği için biz işletmelerimizi, şehrimizi ayakta tutmak zorundayız. Antakya’mız çok hızlı inşa edilecek. Geçici bir süre barınma merkezlerinde kalacağız ama rızık kapılarımızı kaybetmeyeceğiz, açık tutmamız lazım” dedi.

Antakya Mobilyacılar İhtisas Sanayi Sitesi’nin yüzde 100’e yakın ihracat yaptığına ve geçen yıl 150 milyon dolar dış satım rakamına ulaştığına dikkati çeken Kapan, “Gücümüze yeniden kavuşmak istiyoruz. Çünkü buna çok ihtiyacımız var. Çünkü yeniden kalkmak istiyoruz. Bunun yanında ihtisas sanayi sitemizin dışında da daha küçük çaplı, ‘yeni sanayi’ dediğimiz bölgede çok ağır yıkım var. Orada da devlet büyüklerimizin çabasıyla inşallah bir an önce devreye girecek. Çeşitli desteklere ihtiyaçları var. Zanaatkarımızı, esnafımızı kaybetmememiz lazım” dedi.