160’ncı saat mucizeleri umutları arttırdı

Hatay’da devam eden arama kurtarma çalışmalarında 160 saat sonra enkazdan 5 kişinin sağ çıkarılması, umutları arttırdı. Hakkari’den Hatay’a gelen Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi(UMKE), 13 yaşındaki çocuğu depremden 158 saat sonra yıkıntıların arasından sağ çıkardı.
Hakkari’den depremin en çok hasar verdiği kentlerden Hatay’a görevlendirilen UMKE görevlileri, diğer ekiplerin desteğiyle Gazi Mahallesi Şehit Murat Nuraydın Caddesi’ndeki Özdemir Apartmanı’nın enkazında çalışma yürüttü. Ekipler, depremden 158 saat sonra Fatih Esmerli’yi yıkıntıların arasından kurtardı. Ambulansa taşınan çocuk, hastaneye kaldırıldı.

Asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerde Antakya’da çöken binanın enkazında kalan 9 yaşındaki Yiğit Şahan’ı kurtardı. Rize’den bölgeye giden Çayeli Oyak Beton, Rize gönüllü kurtarma ekibi, Pendik ve Kartal gönüllü kurtarma timi, Antakya’nın Narlıca Mahallesi’nde ses gelen enkaza yoğunlaştı. Ekiplerin çalışması sonucu 9 yaşındaki Yiğit Şahan, depremden yaklaşık 160 saat sonra kurtarıldı.Yiğit, sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.Ekiplerin Yiğit’i konuşarak sakinleştirmesi ve çocuğun kurtarılma anı cep telefonuyla kaydedildi.

İyi bir haber de Özkan Apartmanı’ndan geldi. Samet Genco ve Seval Genco Türk ve Meksikalı ekiplerin 160 saat süren mücadelesi sonrası sağ olarak çıkarıldı. Meksika’dan gelen arama-kurtarma ekibine ait köpek, Hatay’da Fatih Caddesi üzerinde bulunan Özkan Apartmanı’nda koku aldı. Köpeğin verdiği uyarı sonrası Jandarma Genel Komutanlığı Arama Kurtarma (JAK) ekipleri ile Meksikalı ekibin ile 62 yaşındaki Samet Genco ve 60 yaşındaki Seval Genco 160 saat sonra sağ olarak kurtardı.

İskenderun’da  depremin 162. saatinde enkaz altında kalan bir kadına sağ ulaşıldı. Mustafa Kemal Mahallesi’nde depremde yıkılan 5 katlı Hacı Alioğlu Apartmanı’nın enkazında görev yapan İspanyol ERICAM, İsviçreli REDOG arama kurtarma ekipleri, GEA, jandarma, özel harekat polisleri, dağcılar ve öğretmenler ile Mardin ve Kocaeli’den gelen gönüllüler, göçük altından alınan ses üzerine kurtarma çalışması başlattı. Kurtarma ekiplerinin yoğun çabası sonucu depremin 162. saatinde 50 yaşındaki Güler Ağrıtmış, enkaz altından sağ çıkarıldı. Ağrıtmış, enkaz üzerinde oluşturulan koridorda ekipler tarafından sedyeyle taşınarak ambulansa alındı. Sağlık ekipleri, yaralı kadını hastaneye götürdü. Ekipler, Ağrıtmış’ın kızları Esma Gül ve Gizem ile eşi Niyazi Ağrıtmış’ın da kurtarılması için enkazdaki çalışmalarını sürdürüyor. Kurtarılan kadının oğlu Barış Ağrıtmış’ın ise depremden hemen sonra kendi imkanlarıyla enkazdan çıktığı öğrenildi.