Hatay Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Serinyol Orman Fidanlık Müdürlüğü’nde çelikleme yöntemiyle üretilen yıllık 100 bin fidan, 6 ildeki ağaçlandırma çalışmalarında kullanılıyor.
Müdürlükte geçici olarak 150-200 lira yevmiyeyle çalışan 100 işçi, sabah erken saatlerden itibaren akasya ve badem ağacı ile ateş dikeni gibi çalılardan kestikleri dalları, ilaçlama yaparak köklendiriyor. İşlemin ardından toprak dolu tüplerde yaklaşık bir yıl bekletilen kökler, araziye dikilmeye hazır hale gelen fidanlara dönüşüyor.
“Fidan taleplerini karşılıyoruz”
Serinyol Orman Fidanlık Müdürü Mustafa Hüner, Hüner, farklı yöntemlerle üretilen 50 çeşit fidanın kent geneli ile Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye ve Kilis’e gönderildiğini belirterek, yılda üretilen 5 milyon fidandan çelikleme yöntemiyle geliştirilen 100 bininin bu 6 ilde dikildiğini anlattı.
Kamu ve özel sektörün taleplerini karşıladıklarını dile getiren Hüner, “Üretilen fidanlarımız kamunun ağaçlandırma çalışmaları ile özel sektörün talepleri doğrultusunda kullanılıyor. Üretimimizin çoğunluğu orman ağacı türünde gerçekleştiriliyor. Burada 100 işçimizle tüpleme ve çelik aşamalarından geçirilen fidanlarımız, yanan ormanlar ile yeni oluşturulan alanlarda kullanılıyor. Yeni yapılan hastane, okul ve belediye binaları ile askeri birliklerden gelen fidan taleplerini de karşılıyoruz” dedi.