Rus medyası Hatay’da

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay Gastronomi Evi’nde düzenlediği toplantıda Rusya’nın seçkin gazetecileri ile bir araya geldi. Rus Gazeteciler, Hatay’ın yerel basını ve ulusal ajansların temsilcileri ile buluşturan HBB Başkanı Lütfü Savaş, birkaç yıl önce Rusya’ya gittiklerini, Rus yetkililerin pandemi sebebiyle Hatay’a gelemediğini ve turizm konusundaki çalışmaların sekteye uğradığını belirterek, buna rağmen projenin kaldığı yerden devam etmesi için çalıştıklarını anlattı.

“Hatay’a başkanlık etmekten onur duyuyorum”

Hatay’ı ‘ilklerin ve enlerin şehri’ olarak özetleyen Lütfü Savaş, “Üç semavi dinin ilk ibadethaneleri burada. Dünyada sokakları ilk kez ışıklandırılan cadde yine Hatay’da. Gayrı resmî olimpiyatların yüzyıllarca yapıldığı yer yine Antakya’dır. Aynı zamanda burası farklı etnik köken ve inanıştan insanların kardeşçe yaşadığı bir şehirdir. Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Anadolu’nun ortasında yer almamız bize ticari yönden de büyük katkı sağlıyor” diyerek böylesine bir şehre başkanlık etmekten onur duyduğunu söyledi.

Başkan Savaş, şehrin kültür zenginliğinin gastronomisine de yansıdığını ifade ederek Hatay’ın 600’ün üzerinde yemek çeşidiyle UNESCO’nun 36 Gastronomi Şehri’nden bir tanesi olduğuna da vurgu yaptı.

Rusya halkının Türkiye’de daha çok Antalya ve Muğla’yı turistik şehirler olarak gördüğünü de ifade eden Savaş, Hatay’ın turizm açısından değerlendirilmesi gerektiğini ve bu sebeple Rus gazetecilerin Hatay’ı ülkelerine tanıtmalarının önemli olduğunu söyledi.

“Adayımız aşağı yukarı belli, biz kazanacağız”

Rus gazetecilerin, Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin de Rusya’da dikkatle takip edildiğini ve seçimi millet ittifakının kazanması halinde ilişkilerin ne yöne çevrileceğinin merak edildiğini belirtmeleri üzerine açıklama yapan Başkan Savaş, seçimin en büyük partisi CHP yani Millet İttifakının kazanması durumunda, Rusya-Türkiye ilişkilerinin çok daha iyiye gideceğine inandığını kaydetti. 

Hatay’da İnanç Fuarı yapılacak

Argumenti ve Faktı Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Marina Mişınkina’nın, Başkan Savaş’a, Hatay’da uluslararası bir medya forumu yapma önerisi üzerine Başkan Savaş, bundan mutluluk duyacaklarını ifade etti.  

Üç semavi dinin kesiştiği noktanın Hatay olduğunu söyleyen Savaş, 27-28-29 Haziran’da İnanç Fuarı yapmayı planladıklarını ve Rusya vatandaşlarını da bu fuara davet ettiklerini sözlerine ekledi.   

Yedi ayrı önemli basın kurumundan geziye katılan Rus gazeteciler daha sonra Hatay’ın tarihi ve turistik yerlerini gezdi ve Antakya EXPO alanını ziyaret ederken, Hatay’ın tarihine, yemeklerine ve kültürel zenginliklerine tanıklık etmekten mutlu olduklarını ifade etti.