Türk Böbrek Vakfı Başkanı, sağlıklı yaşamın şifrelerini Hatay’da açıkladı

Türk Böbrek Vakfı(TBV) Başkanı Timur Erk’in katılımıyla gerçekleşen “Sağlıklı Bir Yaşam İçin Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri’ projesi bilinçlendirme ve bilgilendirme toplantılarının 40’ıncı durağı Hatay oldu. 15 kişilik eğitmen kadrosuyla böbrek sağlığı ve kronik böbrek yetmezliği hastalığının önlenmesine yönelik önemli ipuçlarının verildiği toplantı Erol Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlendi.

Öğretmenler için düzenlenen bilgilendirme toplantısında Türkiye’de şu anda yaklaşık 62 bin diyaliz hastasının olduğunu belirten Erk, yaklaşık 22 bin 500 kişinin de böbrek nakli için sırada beklediğini açıkladı. Kovid-19 salgını döneminde böbrek nakli sayısının düştüğüne dikkat çeken Erk, bu yıl ise nakil sayısınıd 4 binin üzerine çıkmasını beklediklerini söyledi.

Erk, Türkiye’de 2019 yılında 3 bin 863 böbrek nakli yapıldığını belirterek “Bu nakillerinin yüzde 22’si kadavradan, geri kalan yüzde 78’i ise canlıdan yapılmaktaydı. Pandemi nedeniyle insanlar hastaneye gidemediler ve tedirginlik söz konusu oldu. Bu nedenle böbrek nakli rakamları yüzde 40 düştü. Şimdi yine pandemi öncesi rakamlarına yavaş yavaş ulaşıyoruz. İnşallah 2023 yılında, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılında hedef 4 binin üstüne çıkmak” dedi.

Türk insanının aşırı tuz ve şeker tükettiğini, bunun da ciddi sağlık problemlerine neden olduğunu belirten Erk, ülkede obezitenin giderek arttığına dikkati çekti ve sağlıklı nesillere ulaşılması için bunun bir an önce mücadeleyle azaltılması gerektiğini söyledi.
Çocuk yaşta obezitenin her yıl yüzde 8-10 arttığını vurgulayan Erk, “Bunun için Vakıf olarak obeziteyle mücadele yapıyoruz. Bu konuda illeri dolaşıyoruz. Hatay bu kapsamda geldiğimiz 40’ıncı ilimiz. 15 kişilik eğitmen kadromuzla il il dolaşarak eğitmenlerin eğitimini yapıyoruz. Obeziteyle mücadele etmemiz lazım çünkü Avrupa’da birinci, dünyada üçüncüyüz. ABD ve Meksika’dan sonra biz geliyoruz. Bunu mücadeleyle azaltmamız lazım, aksi takdirde sağlıklı nesillere ulaşmamız mümkün değil” diye konuştu.
Erk, böbrek sağlığı için su tüketiminin önemine de dikkati çekerek, yetişkin bireylerin vücut kitle indeksine bağlı olarak günde 2-2,5 litre civarında su içmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Erk, konuşmasının sonunda sağlıklı yaşam için 8 altın kuralı, “İdeal kiloda olmak, Düzenli kan şekeri ölçümü, tansiyon takibi, sağlıklı beslenme, günde 2 litre su içmek, sigara ve tütün ürünlerini kullanmama, ilaçların bilinçli kullanımı ve yılda en az bir defa böbrek sağlığı kontrolü” olarak sıraladı.

Seminer daha sonra, TBV Projeler Koordinatörü Ayşe Onat tarafından böbrek sağlığına yönelik beslenme önerilerini anlatmasıyla devam etti.