Noel ışığı, Ermeni Kilisesi’nde yandı

İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde her yıl 6 Ocak’ta kutlanan İsa Mesih’in Doğuşu ve Vaftiz Bayramı Anadolu ve Hatay Ermeni Kiliseleri Sorumlu Din Görevlisi Avedis Tabaşyan’ın yönettiği ayinle, coşkulu bir şekilde kutlandı.

Gerçekleştirilen Ayine Katolik Kiliseleri Anadolu Havarisel Vekili Paolo Bizetti, İskenderun Katolik Papazları Dariusz Dogondke ve Peder Antuan Ilgıt da katıldı.  

Mumların yakılıp, duaların edildiği ayinde Patrik Sahak II’nin ‘Doğuş ve Beliriş Yortusu’ mesajını okuyarak cemaate Noel bayramı ile ilgili vaaz veren Hatay Ermeni Kiliseleri Sorumlu Din Görevlisi Avedis Tabaşyan, “5 ve 6 Ocakta Ermeni Kiliseleri olarak Rabbin Doğuşunu ve Vaftiz Bayramı’nı kutluyoruz. Birçok kilisemiz 24 Aralık gecesi İsa Mesih’in Doğuş Bayramı’nı kutladı. 6 Ocak’ta ise hepsi Vaftiz Bayramı’nı kutlayacaklar. Bu bir zenginlik. Rabbimizin Doğuş Bayramı’yla aslında bizler de yeniden doğmuşumuzu kutluyoruz. Çünkü, dünya karanlıklar içerisinde boğuşurken işte ‘Tanrı Dünyayı Öyle Sevdi ki Biricik Oğlunu Gönderdi. Ta ki Ona İman Eden Kimse Mahvolmasın Sonsuz Yaşama Kavuşsun. Bu yüzden ‘Doğuş Bayramı’ insanlığa verilen en büyük müjde oldu” dedi.

Vaazın ardından bayram ayinine katılan cemaate kutsal ekmek ve şarap verildi. Ayin sonunda ise İsa Mesih’in vaftiz edilişi temsili bir şekilde haçın suya batırılıp çıkartılması ile gerçekleştirildi.

Temsili haçı kilise miniklerinden Andreas Tabaş tutarken, cemaat mensupları daha sonra ilahiler eşliğinde kutsanan ekmek, tuz ve sudan alarak bayram bereketini evlerine taşıdı.

Gerçekleştirilen ayin daha sonra cemaate mumların dağıtılması, kilisenin içindeki ışıkların söndürülmesi ve Anadolu ve Hatay Ermeni Kiliseleri Sorumlu Din Görevlisi Avedis Tabaşyan’ın elinde yanan mumla herkesin mumunu yakıp Noel ışığıyla kilisenin aydınlanması ve kiliseden bahçeye çıkılmasıyla son buldu. Kilise bahçesinde düzenlenen kokteylle devam eden kutlamalarda Tabaşyan, herkese mutlu Noeller dileyerek, Noel pastasını kesti.

Kilise bahçesinde düzenlenen kokteylde Ermeni Kilisesi’nin yeni Vakıf Başkanı Yusuf Tabaş, bundan önceki dönemde Başkan ve Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Garbis Kısadur ve Mihail Tabaş’a plaket takdim etti.  Büyüklerinin fikirleri ve yön göstermeleriyle devraldıkları bayrağı daha yukarıya taşıyacaklarını ifade eden Tabaş, cemaatin Noel Bayramını kutladı.

Noel Bayramı coşkusu, enlide Kırmızı Poşeti ve zili, beyaz sakalı ve tombiş göbeğiyle kiliseye gelen Noel Baba’nın kilise çocuklarına hediye vermesiyle son buldu.