Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi(ABİGEM), İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ile Mozaik Kadın Derneği işbirliğinde düzenlenen ‘Kadına Yönelik Şiddete Hayır’ panelinde, ‘Kadın haklarında çok gerideyiz’ mesajı verildi.
Panelin Moderatörlüğünü Doğu Akdeniz ABİGEM İskenderun Temsilcisi Derya Aslan yaparken, konuşmacılar Mozaik Kadın Derneği Başkanı Zeynep Gürler Yıldızlı ile Uzman Psikolog Çiğdem Çetinkıran oldu.
Panelin başlangıcında; kadın haklarıyla ilgili herkesin duyarlı olması gerektiğini işaret eden ABİGEM İskenderun Temsilcisi Derya Aslan, “Dünyada kadın olmak zor ama ataerkil bir toplumda kadın olmak çok daha zor. Her şeyden önce toplumda kadına bakış açısının değişmesi gerekir” dedi.
Panelin açış konuşmasını yapan CHP İskenderun İlçe Başkanvekili Nilgün Selçuk, artan kadın şiddetinden dolayı kaygılı olduklarını belirterek, bu konuda yapılacak dayanışmaların bizzat içinde olmaya devam edeceklerini söyledi.
Mozaik Kadın Derneği Başkanı Zeynep Gürler Yıldızlı, dernek olarak kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasını amaçladıklarını hatırlatarak, “Derneğimiz; kadına yönelik şiddetle mücadele eder, kadın hakları konusunda bilinçlendirme yapmak ve kadın haklarını savunmak için faaliyet yürütür” bilgilerini verdi.
Kadınlar üzerinde yüzyıllardır süregelen baskıların ve cinsiyet eşitsizliğine neden olan ekonomik ve toplumsal engellerin ortadan kaldırılması için mücadele ettiklerini de anlatan Başkan Yıldızlı, “Kadın emeğinin görünür kılınması için mücadele ediyoruz. Çocuk ihmal ve istismarının önlenmesi amacıyla farkındalık çalışmaları yapıyor ve faaliyetler yürütüyoruz. Kadınların yaşamını kolaylaştırmak amacıyla çocuklara yönelik çalışmalar da planlıyoruz” mesajı verdi.
Daha sonra konuşan Uzman Psikolog Çiğdem Çetinkıran, kadına şiddetin çok farklı boyutlarda ele alınması gerektiğini ifade ederek, “Kadına yönelik şiddet, kadınların cinsiyetleri nedeniyle maruz kaldıkları fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan her türlü eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit edilme, zorlanma veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakılmalarıdır” tanımı yaptı.
Çetinkıran; şiddet temelinde güç veya baskı uygulamak suretiyle diğer bir insana bedensel veya ruhsal boyutta zarar vermeye neden olan davranışların tümü olarak belirlenen kadına şiddetin önüne geçmek için toplumsal dayanışmaya ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Yılmaz da panelde kadın şiddetine karşı oluşacak her platformda olacaklarını belirtirken, tüm kadınlardan alkış topladı. Panelde; salonun en ön koltuklarına öldürülen ve şiddete maruz kalan kadınların resimlerinin konduğu dikkat çekti.