Hatay, safran üretiminde Türkiye’de ikinci

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi kapsamında Hatay’da yürütülen Safran Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında Yayladağı’nda ‘Safran Hasat Günü’ düzenlendi.  

Hasat etkinliğine; Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın, İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, safran üreticileri ve çiftçiler katıldı.

Hatay Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, ilimizde safran yetiştiriciliğinin 2015 yılında demonstrasyon projesi olarak başladığını ve bugün itibarı ile yaklaşık 40 dekar alana ve yaklaşık 45 üreticiye ulaştığını belirterek, ‘Bugün itibariyle Hatay safran ekim alanı bakımından Türkiye’de ikinci sırada yer almaktadır. Bu yıl Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi projesi kapsamında Yayladağı ve Erzin ilçelerinde toplam 8 üreticiye 500 m2’lik alanlara dikilmek üzere 800 kg safran soğanı dağıtımı yapılmış olup dikimi müteakip ilk hasatlar başarılı bir şekilde devam etmektedir. 2023 yılında ise İl Müdürlüğümüz tarafından 8 üreticiye 500 m2’lik alanlara dikilmek üzere 800 kg safran soğanı dağıtımı yapılması planlanmaktadır. İl Müdürlüğümüz tarafından safran üretimin arttırılmasının yanında verim ve kalitenin artırılması amacıyla safran üretim sezonu boyunca üreticilerimiz tek tek ziyaret edilerek sürekli olarak gerekli teknik destek sağlanmaktadır. Bunun yanında üreticilerimizin üretmiş oldukları safranları pazara ulaştırmalarında tıbbi ve aromatik bitkiler sektöründe faaliyet sürdüren iş insanlarımız ile aralarında bir köprü kurulmasına vesile olunarak ürünlerin pazara ulaşmaları sağlanmaktadır.  Kozmetik, gıda ve ilaç sanayi sektörlerinde, çiçeğin tüm bölümleri değerlendirilmektedir. Çiçeğin diğer bölümlerinin bu gelire eklendiği düşünüldüğünde safran çiçeği, ekonomi açısından umut vadeden bir üründür. Hasadımızın hayırlı olmasını ve üreticilerimize bol bereketli kazançlar getirmesini diliyorum’ dedi.