‘Şiddetin Belirtilerini Gör- Göz Ardı Etme!’

Antakya Soroptimist Kulübü, her yıl gerçekleştirdikleri  “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Mücadele ve Dayanışma Günü “ ile “10 Aralık İnsan Hakları” günü arasındaki 16 Günlük Aktivizm “Turuncu Günler” kapsamında başarılı bir etkinliğe daha imza attı.

Antakya Atatürk Parkı’nda bir araya gelen kulüp üyeleri, ışığın ve umudun simgesi olarak turuncu renkle kaplı stantta vatandaşlara “Şiddete Sessiz Kalma” yazılı rozet takarak, magnet dağıttırken, çocuklara da pasta ve kurabiye ile yine Turuncu renkte balonlar dağıttı.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte şarkılar eşliğinde dostluk ve sevgi mesajları veren Antakya Soroptimist Kulübü üyeleri, kadınlara ayrıca İçişleri Bakanlığı ve Emniyet tarafından hazırlanmış KADES “ Kadın Destek” Uygulamasını tanıttı.

Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun bu sene belirlediği “Şiddetin Belirtilerini Gör- Göz Ardı Etme” temalı kampanya ile şiddetin görünmeyen ve farkedilemeyen belirtileri üzerine odaklanan afişler ve pankartları taşıyan üyeler Antakya Atatürk Parkındaki kahvehane ve kafeleri de dolaşarak erkeklerle farkındalık sohbetleri yaptı.16 günlük aktiviteleri ve hedefleri hakkında da bilgiler verdikleri etkinlikte, erkek vatandaşlara eşlerine götürmek üzere turuncu renkli çiçekler dağıttı.

Antakya Soroptimist Kulübü Başkanı Dr. Sonay Altunay Bayraktar, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için şiddetin belirtilerinin gözardı edilmemesi gerektiğini belirterek, “Hepimizin bildiği gibi tüm dünyada ve Türkiye’de de kadınların yaşadığı en önemli sorunlardan bir tanesi de kadınlara yönelik şiddettir. Çoğu durumda şiddetin belirtileri kadın erkek ilişkilerinin hemen başında kendini göstermektedir. Başlangıçta zararsız görünen ama şiddetin belirtilerini gösteren davranışların farkında olmalıyız. Bu belirtileri aşırı baskı, kıskançlık, kontrol, yalnızlaştırma, olumsuz eleştiri, sabote etme, suçlama, öfke olarak örneklendirebiliriz. Bu belirtileri tekrar tekrar gözlemlediğimizde, ilişkimizi sorgulamamız gerektiğini anlayabiliriz. Bunlar psikolojik ve hatta fiziksel şiddet ile sonuçlanabilecek baskının ilk işaretleri olabilir.  Bu tür durumlarda hemen harekete geçmeli; bir arkadaşımızla veya başka güvendiğimiz bir kişiyle konuşmalıyız. Herhangi bir şüphe halinde  kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri engellemek adına İçişleri Bakanlığımızın kullanıcılara sunduğu resmi bir uygulama olan “KADES” uygulamasını kullanabiliriz. Duyarlı halkımıza yoğun ilgileri için çok teşekkür ediyoruz. Etkinliğimizin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm üyelerimize, bizlere her etkinlik dönemimizde büyük destek veren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız Lütfü Savaş’a ve Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Hikmet Çinçin’e çok teşekkür ediyoruz” dedi.