Hatay Şehit Ahmet Benli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurulan atölyede “Benlim” markalı çikolatanın seri üretimine başlayan öğrenciler, geleceğin çikolata ustası olmak için yoğun mesai harcıyor.
Okullarına ismini veren Mardin’in Derik ilçesinde 2016’da polis lojmanlarına silahla ateş açılması sonucu şehit olan polis memuru Ahmet Benli’nin soyadından esinlenerek “Benlim” markasıyla ürettiği çikolatada, ayda bir tonluk üretim hedefleyen öğrenciler, çölyak hastaları için glütensiz çikolata üretmek için de kolları sıvadı.
Okulda 4 öğretmen ve 20 öğrenciyle temmuz ayında kısıtlı imkanlarla elle üretilen çikolata, Milli Eğitim Bakanlığı’nın destekleriyle kazandırılan atölyenin ardından 5 öğretmen ve 120 öğrenciyle profesyonelce imal ediliyor. Susamlı, fındıklı, kömbe ve kabak tatlısı aromalı olmak üzere 4 çeşit yapılan çikolata üretimi ayda 15 kilogramdan 250 kilograma yükseldi.
– “Şehidimizin soyadını yaşatmak istedik”
Okul müdürü Yusuf Çalışkan, üretimde 120 öğrenci ve 5 öğretmenin görev aldığını belirterek, “Okulumuzun adının verildiği şehidimizin soyadını yaşatmak istedik ve ‘Benlim’ markamızı oluşturduk. Atölyemizde ayda bir ton çikolata üretmeyi hedefliyoruz” derken, çikolata satışında yurt içi ve yurt dışındaki pazarlarda yer almak istediklerini anlattı.
Türkiye’nin birçok noktasına çikolata gönderdiklerini belirten Çalışkan, “Şu an Orta Doğu’da bir pazar bulma arayışındayız ve girişimlerimiz var. Öğrencilerimiz burada çikolata üretiminde bulunarak, yaşayarak ve yaparak mesleği öğreniyorlar, bunun meslek hayatlarına olumlu katkıları olacağını düşünüyoruz. Şu ana kadar 30 bin TL ciro elde ettik, ilerleyen süreçlerde çok daha fazla cirolarla öğrencilerimizin çok daha iyi kazançlar elde edeceklerini düşünüyoruz. Geçen yıl 20 öğrencimiz farklı branşlarda istihdam edildi. İlerleyen zamanlarda çölyak hastaları için glütensiz çikolata üretmek için de çalışmalar yapıyoruz. Bunu da kısa süre içinde hayata geçireceğiz” dedi.
Öğrenciler, iş hayatına hazırlanıyor
Yiyecek İçecek Bölümü öğretmeni Ülkü Akkaya da, mesleki yeterliliği artırmak, öğrencileri farklı alanlarda geliştirmek ve onları iş hayatına hazırlamak adına çikolata üretimine başladıklarını vurgulayan Akkaya, “İlk zamanlarda üretimi elle yaptık, daha sonra makine geldikten sonra profesyonel olarak daha hızlı ve daha seri şekilde üretime adapte olduk. İlk olarak kesme işlemi yapılıyor, daha sonra makinede belli bir ısı derecesine gelen çikolatayı kalıplara dolduruyoruz. Bir müddet buzdolabında beklettikten sonra çıkartarak iç dolgusunu verip tekrar buzdolabına alıyoruz. İkinci kez buzdolabından çıkardığımız kalıpları ters çevirip paketleme işlemine geçiyoruz” dedi.