Kurtbağı, krom tesisi istemiyor!

Arsuz’un kayısısı ile öne çıkan mahallesi Kurtbağı’nda kurulması planlanan Krom Zenginleştime Tesisi Projesi ile ilgili yarın yapılacak ÇED süreci halkı bilgilendirme toplantısı öncesi mahalle muhtarı ve mahalle sakinleri seslerini yükseltti. Yaklaşık 6,5 dönüm alanı kapsayan projeye ilişkin ‘Kurtbağı madencilerin çöplüğü olmayacak’ diyerek yetkililere toplantı öncesi gerekli cevabı veren Kurtbağı sakinleri, 15 Kasım Salı Günü sabah Saat 9.30’da Mehmet Kozan Lokantasının önünde ‘Madene Hayır’ demek için herkesi desteğe davet etti.

Projenin Kurtbağı için geri dönüşü mümkün olmayan bir felakete yol açacağını savunan Kurtbağı Mahalle Sakinleri, yaptıkları açıklamada, “Köyümüze, doğamıza ve çocuklarımıza sahip çıkıyoruz.  Bir maden şirketinin köyümüze maden ocağı ve krom madeni işleme tesisi kurmak istediği bilgisini almış bulunuyoruz.  Uzmanların açıklamalarına ve bu tesislerin daha önce kurulduğu yerlerdeki sonuçlarına bakıldığında ortaya çıkan gerçek bu projenin köyümüz için geri dönüşü mümkün olmayan bir felakete yol açacağıdır. Bu maden ve tesisi havamızı, toprağımızı, suyumuzu, zehirlemekle kalmayacak alın terimiz ile yetiştirdiğimiz kayısı ve zeytin bahçelerimizin kurumasına sebep olacaktır. Öncelikle hamileler ve çocuklar başta olmak üzere insanların sağlığını tehdit eden krom bileşikleri başta kanser olmak üzere birçok hastalığa sebep olmaktadır. Zararları saymakla bitmeyecek bu proje dışarıdan gelen bir şirket daha fazla rant elde etmek için hayata geçirilmek isteniyor. Köyümüz göz göre göre bir şirketin kazancı için maden çöplüğüne dönüştürülmek isteniyor. Bu konu siyaset üstüdür ve kişisel çıkarlara kurban edilemeyecek kadar önemli bir toplumsal sorundur. Çocuklarımızın sağlığı, köyümüzün doğası ve suyu şirketlerin karından daha önemlidir. 15 Kasım Salı Günü Sabah Saat 9.30 Mehmet Kozan Lokantasının önünde ‘Madene Hayır’ demek için buluşuyoruz. Kurtbağı Madencilerin Çöplüğü Olmayacak…” ifadelerine yer verdi.

Kurtbağı Mahallesi Muhtarı İhsan Kızıldağ da, doğanın ve yeşilliğin tam ortasına kurulacak olan tesise karşı olduğunu belirterek, “Burası Hatay ilimizin Arsuz İlçesine bağlı Kurtbağı Mahallemiz. Buralarda Kayısı ve zeytin bahçelerimiz var. Bu görmüş olduğunuz doğamızın, güzel yeşilliğimizin tam da ortasında burada, gördüğünüz noktada Demircan Krom Madencilik Şirketi tarafından Krom Zenginleştirme Tesisi kurulmak isteniyor. Biz Kurtbağı Halkı ve Muhtarlığı olarak buna karşıyız. Yapmayın, bu doğayı kirletmeyin! Madenlerimize karşı değiliz. Yer altı zenginliklerimize karşı değiliz. Yer altı zenginliklerimiz çıkartılsın, ancak bu gibi tesisler Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulsun” dedi.