Antakya Uluslararası Film Festivali’ne 10 yıldız!

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve Antakya Belediyesi’nin ev sahipliği,  Ansam Kültür Derneği ve FotoFilm organizasyonu ile gerçekleşen 10. Antakya Uluslararası Film Festivali ödül töreniyle sona erdi.

Hatay Valiliği Meclis Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve 45 ülkeden 620 filmin başvuru yaptığı Uluslararası festivalde, bir hafta içerisinde 85 filmin gösterimi halka açık ve ücretsiz olarak yapıldı.

Türk sinemasının gelişmesine katkı sağlamayı ve sinema eserlerinin tanıtılmasını amaçlayan festival, Atilla Dorsay ve Leman Dorsay’ın yeni kitaplarının tanıtımı ve imza günü ile renklenirken, Ceyhan Kandemir‘in yönettiği “Ruhun Lekesi” ve Mehmet Fatih Destegüloğlu’nun yönettiği “Sebepler ve Yollar” filmlerinin dünya ve Türkiye prömiyerine de ev sahipliği yaptı.

Ansam Kültür Derneği ve Festival Başkanı Mehmet Oflazoğlu, festivalin yaşam boyu başarı, onur ve emek ödülleriyle sinema camiasının değerli isimlerine saygı duruşunda bulunulduğuna dikkat çekerek, katılan sanatçılara ve destekte bulunan herkese teşekkür etti.

Törende Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen” ve “En İyi Kurgu” ödüllerine “Klondike” filmiyle Maryna Er Gorbach layık görüldü.

“En İyi Senaryo” ve “Jüri Özel Ödülü” “Sebepler ve Yollar” filmiyle Yücel Yüksek ile Mehmet Fatih Destegüloğlu’nun oldu.

“En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü” “Klondike” filmiyle Svyatoslav Bulakovskiy’e verildi.

“En İyi Erken Oyuncu Ödülü”nü, “Yeniden Leyla” filmindeki rolüyle Meli Bendeli, “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”nü ise “Klondike” filmindeki rolüyle Oksana Cherkashyna kazandı.

Antakya 10. Uluslararası Film Festivali “Özel Ödülü” “Hayatımın Son 5 Günü” filmiyle Hüseyin Uc ve Mahmut Baldemir’in oldu.

Ulusal Belgesel Film Yarışmasında da “En İyi Film Ödülü “Yalvarırım Beni Beğen” filmiyle Gül Abus Semerci’ye, “Jüri Özel Ödülü” de “İstilacılar” filmiyle Mert Gökalp’e verildi.

Ulusal Belgesel Kısa Film Yarışmasında ise “En İyi Film Ödülü”nü “Gulap Gül” filmiyle Semih Sağman, “Jüri Özel Ödülü”nü de “Ölüm Kozası” filmiyle Ezel Avcı elde etti.

Antakya Uluslararası Film Festivali’nin 10’nuncu yılı sebebiyle 10 Yeşilçam Onur Ödülü ise Ediz Hun, Natali Yeres, İdris Üstün(Şafak Film), Mevlüt Koçak, Feza Çaldıran, Bahar Öztan, Macit Koper, Atilla Dorsay, Andreas Sinanos ve Necdet Tok’a verildi.

Antakya 10. Uluslararası Film Festivali komitesi ise şu isimlerden oluştu:

Festival başkanı Mehmet Oflazoğlu, festival direktörü Özkan Binol, sanat yönetmeni Gülriz Fırat Topuzoğlu, koordinatör Sezer Tuna, jüri üyeliğiMert Fırat(Oyuncu – Jüri Başkanı), Eylem Kaftan (Yönetmen – Jüri Başkanı), Ahmet Kenan Bilgiç (Müzisyen), Barış Sarhan (Yönetmen), Defne Akman (Gazeteci), Şebnem İşigüzel (Yazar) , Cansel Elçin (Oyuncu) ve Sinema Yazarı Burak Göral.

Festivalin Uluslararası Jüriliğini de

Uzun metraj Kurmaca Film Yarışması; Buğra Mert Alkayalar, Eda Arısoy, Nicolas Jakbulak.

Belgesel Uzun metraj Film Yarışması; Burak Türten, Murat Aytas, Veysel Akşahin.

Kısa Film Yarışması; Çağatay Akarca, İrem Siyahgöz, Savaş Hamarat üstlendi.