İsveç’in atıksız mutfak çağrısına Hatay’dan destek!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın eşi Dr. Nazan Savaş, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’nun daveti üzerine atıksız mutfak konseptine sahip olan “İsveç’ten Sürdürülebilir Lezzetler Resepsiyonu’na” katıldı.

İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton tarafından gerçekleştirilen ve Hatay’ın Kırmızı Biberi ile hazırlanan atıştırmalıkların gönüllere dokunduğu resepsiyonda sürdürülebilir bir gelecek için, gıda tüketiminin kritik noktalarına dikkatler çekildi.

İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson, yaptığı konuşmada ‘Atıksız mutfak’ uygulamalarının iklim değişikliğini önlemede önemli bir rolü olduğunu belirterek, “Hepimizin bildiği gibi, gıda israfı bir dizi sosyal, ekonomik ve çevresel sonuç doğuran en büyük küresel sorunlardan biri. İsveç; gıda israfıyla mücadele konusunda birçok girişimde bulunarak ve sürdürülebilir gıda kültürünü teşvik ederek gıda israfına karşı mücadele de öncü ülkeler arasında yer alıyor” dedi.

İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’na davetleri için teşekkür ederek konuşmasına başlayan Dr. Nazan Savaş ise, “Gıda kayıpları ve israfı, açlık ve kötü beslenme ile birlikte küresel sorunlar arasında ilk sırada yer alıyor. Dünyada her yıl gıdaların yaklaşık olarak üçte biri kaybedilmekte ya da israf edilmekte. Dünya üzerinde her dokuz kişiden birinin açlıkla karşı karşıya olduğu düşünüldüğünde gıdaların çöpe gitmesi kabul edilmeyecek bir durum. Bu yüzden gerçekleştirilen bu resepsiyon büyük önem taşıyor. Başkonsolos Peter Erickson’a, ayrıca teşekkür ediyoruz” diye konuştu.