Arsuz’da balıkçılar mavi sulara açıldı

15 Eylül avlanma yasağının sona ermesi dolayısıyla Konacık Balıkçı Barınağı’ndan denize açılan Arsuz’lu balıkçılar, protokol tarafından ‘Vira Bismillah’ diyerek mavi sulara uğurladı. 2022-2023 Yılı Balıkçılık Av Sezonu Açılış dolayısıyla düzenlenen törende, dümenlerini denize çeviren balıkçılar bereketli bir sezon temennisiyle, sezonun ilk ağını denize attı.

Törene Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, Hatay Milletvekilleri Abdulkadir Özel ve Lütfi Kaçıkçı, İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Fatih Tosyalı, İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, Sahil Güvenlik Grup Komutanı, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Tolga Depçi, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçılar Birliği Başkanı Yüksel Akgöl, İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, Su Ürünleri Kooperatifleri Başkanı Celal Bilen, Işıklı Konacık Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cuma Aslan, Arsuz İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serkan Yılmaz, İskenderun İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Hatlar, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Ufuk Sakallı, balıkçılar ve yöre halkı katıldı.

Turizm ve tarım şehri Arsuz’un balığıyla da dikkat çektiğini söyleyen Kaymakam Gökpınar, Arsuz’un balıkçılıkta da, özellikle Jumbo karidesi başta olmak üzere birçok deniz ürününün içinde barındırıldığı özel bir ilçe olduğunu söyledi. Arsuz için balıkçılığın önemli bir geçim kaynağı olduğunu vurgulayan Gökpınar, balıkçılara hayırlı ve bereketli bir sezon diledi.

Denizlerde avlanan deniz canlılarının türlerinin azaldığına, ekolojik sistemin hızla değiştiğine dikkat çeken ve balıkçıları bilinçsiz avlanma konusunda uyaran İl Müdürü Ergün Çolakoğlu da, “İlimizde 2021 yılında deniz balıkları avcılığı 4625 ton 692 kg, diğer deniz ürünleri avcılığı 292 ton 285 kg ve yetiştiricilik yolu ile yapılan üretim toplam 4348 ton olarak gerçekleşmiştir.  Ülkemizin zengin su ürünleri potansiyelini ve değişik türlerin üretimine izin veren avantajlarımızı kullandığımızda sektörden daha fazla pay alabileceğimiz aşikardır. Bu sebeple balıkçılığı geliştirmek amacıyla Bakanlığımız tarafından geleneksel kıyı balıkçılığı yapan balıkçılarımıza tekne boyuna göre her yıl destekleme ödemesi yapılmaktadır. İç su balıkları yetiştiriciliği yapan müteşebbislerimize ise ürün desteği verilmektedir. Ayrıca denizlerimizde son yıllarda görülen istilacı türlerin temizlenmesi amacıyla balıkçılarımıza destekleme ödemesi yapılmakta ve İl Müdürlüğümüz Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü dalış ekibi denizlerimizin bu türlerden temizlenmesi kapsamında çalışmalarını sürdürmektedir. İlimiz İskenderun Liman Başkanlığına bağlı ve Müdürlüğümüz tarafından ruhsatlandırılan 387 balıkçı gemisi olup, 12 metreden büyük gemi sayısı 52 adet, 12 metreden küçük gemi sayısı 335 adettir. Amatör balıkçı sayısı 4.802 ve Gerçek kişi Ruhsat Tezkeresi sayısı 24.607’dır” dedi.

Marmara, Ege ve Karadeniz’de 1 Eylül olan balıkçılık av sezonunun Akdeniz’de ise 15 Eylül itibariyle açıldığını anımsatan Çolakoğlu, “Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemizin önemli geçim kaynaklarından olan balıkçılık, zengin balık popülasyonunu sekteye uğratmamak adına balıkların üreme büyüme gibi dönemleri baz alınarak yılın belli dönemlerinde av yasağı getirilmektedir. Sularımızdaki bu zenginliğin korunabilmesi ve ekolojik dengenin sağlanabilmesi için belirlenen tarihler arasında balıkçıların avcılık yapabilmesi, bu tarihler dışında ise balık avcılığının yapılmaması için bir dizi önlemler alınmaktadır. Denizlerin korunması, su ürünlerinin korunması ve balık avcılığında sürdürebilirliğin sağlanması amacıyla uygulanan balık avcılık sezonu yasağı, bölgemizde 15 Eylül 2022 tarihi itibariyle son bulmuştur. Hayırlı ve bereketli bir sezon geçirmek dileğiyle, rastgele “dedi.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından protokol üyeleri, balıkçı teknesi ile temsili olarak denize açıldı. Törenin sonunda ise katılımcılara balık ekmek dağıtıldı.