Dünyanın en zorlu yarışı Hatay’dan start aldı

Türkiye’nin ilk ve tek, dünyanın ise zorlu yarışlarından biri olan TransAnatolia Rally Raid, Hatay’dan başladı.

Antakya EXPO alanında bu yıl 12.si düzenlenen ve seremonik startla ile başlayan yarışta 75 yarış aracı ve114 sporcu yeraldı. Motosiklet, 4×4 Otomobil, Kamyon, Quad ve SSV kategorilerinde yapılan yarışların startını Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş verdi. Toplam 17 il sınırı geçilerek 27 Ağustos’ta Eskişehir’de bitecek olan yarışmada yaklaşık 2 bin 700 kilometre yol gidilecek.

TransAnatolia Genel Koordinatörü Burak Büyükpınar tören alanındaki konuşmasında, organizasyonun düzenlenmesinden emeği geçen Hatay Büyükşehir Belediyesi ve tüm sponsorlara teşekkür etti.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da organizasyona ev sahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu dile getirirken, “Hatay tarih, kültür, medeniyet, gastronomi ve spor kentidir. 27 kültür ve 13 medeniyete ev sahipliği yapmış bir kenttir. Hatay, 45 bin yıl öncesine kadar insanların ayak izlerinin olduğu bir şehirdir. İlk tarımın yapıldığı, ilk kez buğdayın ehlileştirildiği, zeytinin ilk kez sofrayla buluştuğu şehirdir. Hatay, İpek Yolu’nun Akdeniz’e açıldığı şehirdir. Kafkaslar’dan Kuzey Afrika’ya, Anadolu’dan Orta Doğu’ya kadar çok önemli bir kenttir” ifadelerini kullanarak Hatay’ı ilklerin ve enlerin şehri olarak tanımladı.

Hatay’ın tüm özelliklerinin yanında spor kenti olduğunu da ifade eden Savaş, “12 takımımız süper liglerde mücadele veriyor. Türkiye’de en çok branşı olan kulüp de en çok takımı süper liglerde olan kulübü de biziz. Bunun için TransAnatolia’nın buradan başlaması çok önemli. Sporla tarihi, kültürü, medeniyeti ve turizmi birleştirmek için tarihin başlangıcı Hatay’dan Eskişehir’e kadar 16 şehri gezip 2 bin 500 kilometre yol yapacağız” diyerek tüm yarışmacılara başarılar diledi.

Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim de yarışçılar arasındaki yerini aldı. Daha önceki yıllardaki ralli yarışlarında şampiyonluğu bulunan Erim, Hatay’dan başlayan bu zorlu maratonda yer almaktan büyük keyif yaşadığını belirtti.

Konuşmaların ardından yerli ve yabancı yarışmacılar, sıralama yarışlarının yapılacağı alana geçti. Seyirci etabının startını veren Başkan Savaş, daha sonra 4×4 otomobilde direksiyon başına geçti. 2 kilometrelik parkurda aracı süren Savaş, engebelerle dolu parkurda zorlu yarışı deneyimledi.

7 gün içinde Eskişehir’de tamamlanacak yarışlar 27 Ağustos’ta Eskişehir’de sona erecek.