İl genelindeki tarihi ve kültürel varlıkları yeniden işlevselleştirerek halkın hizmetine sunmanın çabasını veren Hatay Valisi Rahmi Doğan, yeniden canlandırdığı tarihi yapılarla Hatay’ın geleceğini geçmişle şekillendiriyor.
İlk olarak bir dönem meclis binası olarak kullanılan ve Hatay’ın anavatana katılma kararının alındığı tarihi bina ile yanındaki Adalı Konağı’nı bütünleştirerek zamana tanıklık eden eşsiz iki binaya yeni bir kimlik kazandıran, ardından uzun yıllar adliye olarak kullanılan şimdilerde İskenderun Kaymakamlığı Hükümet Binası olarak hizmet veren binayı ayağa kaldıran Vali Doğan, il genelinde yaşanmışlıkların iz bıraktığı, gizli kalmış binalarda devam eden restorasyon çalışmaları hakkında bilgiler paylaştı.
Kırıkhan’da Fransız işgal yıllarında ruhban okulu olarak inşa edilen ve bir dönem okul olarak kullanılan tarihi yapıyı Bilim-Sanat ve Kültür Merkezi’ne dönüştürme çalışmalarının ardından, Reyhanlı’ya geçerek Kibar Feyzo filmi ve Asi dizisi gibi pek çok yapıma ev sahipliği yapan Tarihi Müderrisoğlu Konağı’nı stüdyo platosuna dönüştürecek çalışmaları bizzat yerinde incelerken açıklama yapan Vali Doğan, İskenderun Lisesi, İskenderun eski Kaymakamlık binası, Kurtuluş Caddesi, Antakya Konağı gibi pek çok yapının yenilenmesi ve yeni fonksiyonlarla hizmete açılmasının Hatay’da var olan potansiyeli daha çok gün yüzüne çıkaracağını ifade etti.
Hatay Valisi Rahmi Doğan, tarihi mirasa sahip çıkan çalışmaları hakkında şu açıklamayı yaptı:
“İskenderun Müzesi çok yakında!
İskenderun Kaymakamlık binasını restore ettik ve Kaymakamlık binasını oraya taşıdık. Eski Kaymakamlık binası da tarihi bir yapı ve bu tarihi yapıyı da restore ederek burada bir müze açmayı planlıyoruz. Bizim şuanda depolarımızda sergilenmeyi bekleyen binlerce eser var ve yer olmadığından dolayı sergileyemiyoruz, bu müzenin revize projesi bitmek üzere inşallah önümüzdeki ay içerisinde bu tamamlanacak ve buranın restorasyonuna da başlayacağız ve İskenderun Müzesi olarak faaliyete geçireceğiz.
İskenderun Lisesi revize projesi hazır
Yine İskenderun’da bulunan tarihi İskenderun Lisemizin de revize projesi inşallah bitmek üzere orayı da açacağız ve İskenderun Lisesi olarak halkımızın hizmetine sunacağız.
Müderrisoğlu Konağı Valilik mülkiyetinde
Reyhanlı’ya bağlı Kavalcık Mahallemizde bulunan Kibar Feyzo filminin, Asi dizisinin çekildiği Müderrisoğlu Konağımız var ve bu konağın restorasyonuna da başlayalı 2 ay oldu ve inşallah 2023 Mayıs ayı içerisinde restorasyon çalışmalarını tamamlamış olacağız. Bu konağı bir Stüdyo olarak planladık, orijinal haline uygun bir şekilde restore edilecek. Sayın Cumhurbaşkanımıza da buradan şükranlarımı sunuyorum acele kamulaştırma kararı verdi ve biz de bu karar neticesinde 13 dönümlük araziyi, konağı ve müştemilatını hızlı bir şekilde kamulaştırarak Hatay Valiliği’nin mülkiyetine aldık. Önümüzdeki ay stüdyo olarak planladığımız bu konakta ‘Atatürk’ dizisi çekilecek. Sektör heyecanla bu projenin tamamlanmasını bekliyor çünkü Hatay’da o kadar güzel varlıklar var ki, sektördeki kişiler dizi, film çekerken bu görselleri kullanmak istiyorlar. İnşallah bu proje tamamlandığında Hatay’ın tanıtımına ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Sarı Okul Projesi hazır
Kırıkhan ilçemizde Sarı Okul diye tabir edilen tarihi yapının da projelendirilmesi tamamlandı, bu tarihi yapıyı da yine orijinal haliyle restore edeceğiz ve işlevsellik kazandıracağız. Kırıkhan Belediyesi, Valiliğimiz ve DOĞAKA desteğiyle kültür, sanat ve eğitim merkezine dönüştüreceğimiz yapıyı da Hatay halkının hizmetine sunmuş olacağız. Proje kapsamında tarihi binada konferans salonu, eğitim atölyeleri ve sergi alanı da yer alacak.
Kurtuluş Caddesi kurtulamadı!
Göreve başladığımız ilk günlerde şehrimizin tarihi ve kültürel dokusuyla ilgili neler yapabiliriz amacıyla sayın Vekillerimizle zaman zaman toplantılar yapıyorduk ve orada Kurtuluş Caddesi’nin yayalaştırılması kararını vermiştik. Kurtuluş Caddesi 2 bin yıl önce Roma İmparatorluğu Döneminin en meşhur caddelerinden biri ve ilk aydınlatılan cadde. Fakat bugün çok kötü bir görüntü ile var olan bir cadde durumunda. 3 yıl geçmesine rağmen hala bu cadde yayalaştırılamadı. Bu proje biran önce hayata geçirilmeli, bu bina ve Kurtuluş Caddesi arasındaki Eski Antakya diye tabir ettiğimiz bölgedeki tarihi varlıklarımızda restore edilerek halkımızın, ziyaretçilerimizin hizmetine sunulması gerekmektedir.
Hatay Valiliği Mutfak Sanatları Merkezi okul gibi
Göreve ilk başladığım dönemde de dile getirmiştim, Hatay turizmden hak ettiği payı alamamakta. Bu sebeple Hatay kültürel varlıkları, deniz turizmi anlamında terörle mücadelede yapmış olduğumuz başarılı operasyonlar neticesinde Amanoslar’daki yayla turizmi anlamında çalışmamız, gayret göstermemiz lazım, eksiklikleri biran önce gidererek gelecek ziyaretçilerimize güzel bir Hatay sunmamız lazım. Gastronomimiz var ancak gidebilecek lokanta sayımız çok az. Her bir ilçemizin kendine has yemekleri, lezzetleri var ancak bunların sunumunda problemler yaşıyoruz. Bu sebeple Antakya Konağının üst tarafını Hatay Valiliği Mutfak Sanatları Merkezi yaptık. Arkadaşlar şimdi orada eğitim vermekteler.”