Dikenleri oldukça zehirli olsa da yeniyor!

İskenderun’da biyoçeşitliliğin korunması ve küçük ölçekli balıkçılığın kalkındırılması amacıyla düzenlenen aslan balığı avlama etkinliği renkli görüntülere sahne oldu. İskenderun Balıkçılar Barınağı’nda düzenlenen etkinliğe AK Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci ve AK Parti İskenderun İlçe Başkanı Abdülkerim Güven de katıldı.

Çok değerli bir projeye ev sahipliği yaptıklarını, denizlerde istilacı ve zehirli türlerin bulunduğunu aktaran Rektör Depci, bunlardan birinin de aslan balığı olduğunu dile getirdi.

Depci, bu balıkların avlanmadığında diğer canlıların yaşam alanını azaltacağını anlatarak, “Aslan balıklarının ekonomiye kazandırılması amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu balığın sadece dikenleri zehirlidir. Etinde herhangi bir zehir bulunmamaktadır” dedi.

İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, balon balığının bu zamana kadar bölgede ticari bir değeri bulmadığını anlattı.

Kilogramı ortalama 80 liradan alıcı bulan balığı yakalayanları yüzgeçlerine temas etmemeleri konusunda uyaran Turan, “Dikenleri oldukça zehirlidir. Makasla bunlar dikkatli şekilde kesilebilir. Dikeninin batması durumunda insandan insana değişkenlik gösterse de felç veya kangren oluşturabiliyor” ifadelerini kullandı.

İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, üniversitenin her konuda yanlarında olduklarını belirterek, balık popülasyonunun artması için yakın zamanda denize yapay resif bırakacaklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından 5 gün süren etkinlik kapsamında en fazla aslan balığı avlayan balıkçılara plaket verildi.

Program sonunda, zehirli diken ve yüzgeçlerinden arındırılan aslan balıkları, ızgarada pişirilerek ve yağda kızartılarak davetlilere ikram edildi.

Bir cevap yazın