Hatay’a Cazibe Merkezi Desteği!

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı(DOĞAKA)’nın 105. Yönetim Kurulu Toplantısı, Hatay Valisi Rahmi Doğan başkanlığında Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş Kuyumcu Kent İhtisas Küçük Sanayi Sitesi’nde Vali Doğan başkanlığında ve Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun’un ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Devrim Murat Aksoy ve DOĞAKA Genel Sekreteri Oğuz Alibekirlioğlu katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Hatay Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Doğan, 2022 Yılı Çalışma Programı çerçevesinde devam eden yatırım destek faaliyetleri ile planlanan destek programları uygulamaları ve izleme-değerlendirme çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Turizm altyapısının iyileştirilmesi ve gıda sanayisinin geliştirilmesine yönelik programlarda başarılı projeler ile sözleşme imzalama süreci tamamlanmış ve projelerin uygulanmasına başlanılmıştır. Turizm altyapısının geliştirilmesi programı kapsamında bölgemizde toplam 15 Milyon TL bedelli 8 proje yürütülecek olup bu projelere Ajansımızın desteği 10 Milyon TL olacaktır. Osmaniye’de uygulanmakta olan gıda sanayisinin geliştirilmesine yönelik programda ise toplam yatırım tutarı 11 Milyon 773 Bin TL olan 8 adet projeye, Ajansımız tarafından faizsiz kredi desteği sağlanmaktadır. 2022 yılında ilan edilmesi planlanan yeni programlar ile ilgili çalışmalara da devam edilmektedir. Ajansımız kaynakları ile yürütülen bu programlar dışında, diğer ulusal ve uluslararası fon kaynaklarından bölgemize yatırım kazandırılması amacıyla proje başvuruları yapılmaktadır. Avrupa Birliği tarafından yürütülen FRIT Programı kapsamında, Hatay’ın da dâhil olduğu teklif çağrısına yapılan 2 başvuru uygun bulunmuştur. Deri sektörüne yönelik Kireçlik Yarma Ortak Kullanım Tesisi ile mobilya sektörüne yönelik ortak üretim ve eğitim tesisine ilave makine ve ekipman alımının gerçekleştirileceği projelerin toplam tutarı 500 Bin Euro’dur.  Ayrıca, Hatay’ın dahil olduğu Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı’na 21 Milyon TL, Kahramanmaraş ilinin dahil olduğu Üreten Şehirler Programı’na 147 Milyon TL, her üç ilimizin de dahil olduğu Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı’na 26 Milyon TL olmak üzere toplamda 194 Milyon TL tutarında 22 adet proje teklifi gönderilmiştir. Programlarda değerlendirme çalışmaları devam etmektedir” dedi.

2024-2028 yılları arasını kapsayacak Ulusal Kalkınma Planı hazırlıkları ile uyumlu olarak aynı dönemi kapsayacak şekilde yeni Bölge Planı hazırlıklarının da başladığını anlatan Vali Doğan, “Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde sosyo-ekonomik kalkınmaya yönelik tüm konuların ele alınacağı bu süreç sonunda hazırlanacak Bölge Planı, Cumhurbaşkanı onayı ile uygulanacaktır. Bölgesel kalkınmada birçok program ve projenin hayata geçmesine vesile olacak bu çalışmanın, bölgemizde kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının aktif katılımı ile hazırlanmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Kalkınma Ajansları tarafından 2022 ve 2023 yılları teması olarak belirlenen ‘genç istihdamı’ çalışmaları kapsamında, 34 yaş altı gençlerin kendi işlerinde istihdam edilmelerine destek vermek amacıyla ‘Girişimci Geliştirme Merkezi Programı’ başlatılmıştır. Haziran ayı sonuna kadar iş fikirlerinin alınacağı bu program ile kendi işini kurmak isteyen gençlerimize hem danışmanlık ve mentörlük desteği verilecek, hem de sermaye sahiplerinden oluşan platformlarda bu fikirlerini ortaklığa açabilme imkanı sağlanacaktır” dedi.

Açılış konuşmasının ardından toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti.

Toplantının ardından, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, DOĞAKA Yönetim Kurulu Üyeleri ile Altınşehir Kuyumcukent’teki işletmeleri ziyaret ederek, konuklarına usta zanaatkarların eserlerini tanıttı.

Bir cevap yazın