İşte Hatay’daki Suriyeli gerçeği!

Hatay Valisi Rahmi Doğan, il genelindeki geçici koruma altındaki Suriyelilerle ilgili yaptığı basın açıklamasında, “Hatay’da yaşayan sığınmacı sayısı, il nüfusunun yüzde 18’dir” dedi. Hatay’ın sınır ili olması nedeniyle daha fazla Suriyeliyi barındırmak durumunda kaldığını belirten Vali Doğan, Hatay’ın nüfusunun 1 milyon 670 bin 712 olduğunu ve geçici koruma altına alınan Suriyeli sayısının da 429 bin 121 olduğunu ifade etti. Son günlerde kamuoyunda Hatay’ın adeta Suriyelilerce işgal edildiği şeklinde yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığı mesajını veren Vali Doğan, “Hatay’da 429 bin 121 geçici koruma kapsamında kayıtlı Suriyeli yabancı bulunmaktadır. Geçici korumaları, 2 yıldan fazla bir süredir pasif halde bulunan 58 bin 861 yabancının kayıtları düşüldüğünde Hatay’da bulunan geçici koruma kapsamındaki Suriyeli sayısı 370 bin 260’tır. Bu kapsamda Hatay’da yaşayan Suriyeli sayısı Hatay’da yaşayan toplam kişi sayısının yüzde 18’ine karşılık gelmektedir” dedi.

Hatay’ın Suriyeliler tarafından işgal edildiği algısı oluşturuluyor

İç savaştan en fazla etkilenen ilin Hatay olduğunu fakat bunun yönetilemez bir süreç olmadığını dile getiren Doğan, “Son günlerde kamuoyunda Hatay’ın Suriyeliler tarafından işgal edildiği, kapatıldığı şeklinde açıklamalar var. Böyle bir şeye Türkiye Cumhuriyeti’nin izin vermesi mümkün değildir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, oluşturduğu birtakım göç politikaları vasıtasıyla burada almış olduğu birtakım tedbirlerle, bu süreci sağlıklı bir şekilde yürütmeye çalışıyor. Evet, göçten en fazla Hatay etkilendi ancak bu yönetilemez bir süreç değildir. Bu süreç sıkıntılı ve önemli bir süreç, dikkatli olmamız gereken bir süreç. İç savaşla birlikte ülkemize geçen 4,5- 5 milyon insandan bahsediliyor. Ancak yine Suriye’de güvenlik sorunu yaşayan 6 milyon kadar insan Afrin’de, Azez’de, Cerablus’ta, Resulayn’da tutuluyor. Güvenlik koridorlarıyla, insani yardımlarla, temel altyapı hizmetleriyle bu insanların oradaki ihtiyaçlarını karşılayarak Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçmelerini engellemeye çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla İdlib’de çadırlarda yaşayan insanların daha iyi şartlarda yaşamaları için oluşturulan 57 bin briket ev yapıp teslim ettik. AFAD, Kızılay, STK ve hayırseverlerimizin destekleriyle yılsonuna kadar 100 bin briket ev yapıp ihtiyaç sahiplerinin hizmetine sunacağız. Gerek yerli, gerek yabancı STK’ların destekleriyle oradaki vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayarak, onların Türkiye’ye göç etmesini önlüyoruz” dedi.

Suça karışan Suriyeli sayısı yüzde 4

Suriyeli nüfusunun doğum oranına etkilerine de değinen Vali Doğan, “2021 Haziran ile 2022 Haziran ayına kadar Hatay’da 32 bin 782 doğum gerçekleşmiştir. Bu, Hatay’ın tüm hastanelerinde gerçekleşmiş doğum sayılarıdır. Bunların içinde 22 bin 779’u Türk çocuklarıdır. Suriyeli 10 bin çocuk doğmuş. Bu da Hatay’da doğan çocukların yaklaşık 4’te 1’ine yakın bir rakama tekabül ediyor. Dolasıyla, abartıldığı gibi ‘Hatay’da doğan çocukların yüzde 70’i, doğan çocukların yüzde 80’i, 4’te 3’ü Suriyelidir gibi’ iddiası tamamen yanlıştır, çarpıtmadır, rakamlarla oynamadır. Gerçek rakamlar kayıt altında tutulmaktadır ve bunlar da yetkili birimlerimiz tarafından takip edilmektedir. Suriyeliler suça karışıyor, Suriyeliler suçun sebebiymiş gibi bir algı var.  Bizim istatistiklerimizde Hatay’da suça karışan koruma altındaki Suriyeli sayısı yüzde 4 civarındadır ve bu rakam çok düşük bir rakamdır. Bu suçların da çeşitlerine baktığımızda da aile içi küçük sataşmalar ve küçük adli olaylar şeklinde. Bu insanlar zaten koruma altındaki kişiler oldukları için, herhangi bir suça karıştıklarında sınır dışı ediyoruz. Bu çok önemli. Bunu bildikleri için çok dikkat ediyorlar. Belirlediğimiz kurallara uymaya çalışıyorlar” dedi.

506 bin 280 Suriyeli ülkesine döndü

Doğan, Hatay’da bulunan sınır kapılarından 259 bin 086 kişi Hatay’daki 3 sınır kapısından ülkesine dönüş yaptığını ifade ederek, ”Gönüllü geri dönüş çerçevesinde Türkiye’den 506 bin 280 kişi kendi hür iradesiyle ülkesine döndü. Bunların büyük çoğunluğu da Hatay’daki sınır kapılarından döndü. Çünkü Hatay Suriye’ye 280 kilometre sınırı olan bir il. 259 bin 086 kişisi Hatay’daki 3 sınır kapısından ülkesine dönmüş. Kaçak geçiş olayları her geçen yıl azalıyor. Sınır birliklerimiz bu konuda ciddi bir gayret gösteriyor” dedi.

Bir cevap yazın