Denizimiz var, ama balık yemiyoruz!

Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2022 yılını Uluslararası Balıkçılık ve Su Ürünleri Yılı ilan etmesi dolayısıyla düzenlediği balık ekmek etkinliği yoğun ilgi gördü.

İl Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde, SÜRSAN İşletmesi sponsorluğuyla düzenlenen balmık-ekmek şenliğinde balık tüketiminin önemine dikkat çekildi.
İl Müdürlüğümüz bahçesinde gerçekleşen etkinliğe; Hatay Vali Yardımcıları Aydın Tetikoğlu, Erhan Günay ve Yusuf İzci, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, Defne Kaymakamı Nevzat Şengök, kurum müdürleri, ziraat odası başkanları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Kişi başına düşen yıllık balık tüketimi ülkemizde 8 kg.

Hatay’da avcılığın yanı sıra, yetiştiricilikte de büyük gelişme yaşandığını ifade eden Çolakoğlu, “Ülkemizde sürekli bir avcılık yapıldığından ve yetiştiricilik konusunda da gelişme gösterdiğimizden bahseden Çolakoğlu, Ülkemiz, uzun sahil şeridi, yaygın iç sular ve nehir sistemleri sebebiyle önemli ölçüde balıkçılık kaynaklarına sahiptir. İlimizde Akdeniz’e 186 km. olan kıyı şeridi ile balık üretiminde önemli bir yere sahiptir. İlimizde akya, lagos, barbunya, gümüş, mercan, sardalya, orkinos türleri, minekop, çipura, kefal, istavrit ve daha birçok balık türü avlanmaktadır. Ayrıca ilimizde muhtelif yerlerde çipura, levrek, alabalık ve sazan balığı yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlimizde avcılık yaptığımız miktar 4.500 tonlara yakındır. Ancak sadece avcılık tek başına yeterli değil; bunun yanında yetiştiricilik konusunda da ülkemizde her geçen gün bir gelişme olmaktadır. İlimizde bulunan 16 adet yetiştiricilik tesislerimizden 2 tanesi 4.000’er tonluk kapasiteye sahiptir. Bu etkinliği düzenlememizde bizlere sponsor olan SÜRSAN İşletmesi’ne katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Avrupa’da kişi başına düşen balık tüketimi yıllık 25 kg. iken ülkemizde 8 kg’dır. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması ve yetiştiriciliğin her geçen gün artması münasebetiyle balık yeme alışkanlığı edinmeliyiz” derken, haftada 2-3 öğün balık tüketimini tavsiye etti.

Bir cevap yazın