Kıbrıs Gazileri’yle HADO harekatı!

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Hatay’dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Sinan Paşa adlı Hatay Deniz Otobüsü(HADO) ile uzanan kardeşlik öyküsü, Antakya Medeniyetler Korosu konseri ile taçlandı. Hatay’dan ilk seferini yapan ve yaklaşık 5 saat süren yolculuğun ardından Girne Limanı’na ulaşan HADO’nun tarihi yolculuğuna eşlik edenler, Yavru Vatan Kıbrıs’a Türk Bayrakları, marşlar, türküler ve alkışlarla giriş yaptı.

Kıbrıs Gazileri 48 yıl önce barışı sağladıkları Kıbrıs topraklarına bu kez keyifle, mutlulukla geldiklerini ifade ederken, 69 yaşındaki Kıbrıs Gazisi Ömer Kurt ise Lütfü Savaş’a barış harekâtı sonrası Kıbrıs’a ilk kez gittiğini ve çok duygulandığını belirtti.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve eşi Nazan Savaş ile Hatay milletvekilleri ve Kıbrıs Gazileri başta olmak HADO ile ilk kez Kıbrıs’a gitmenin ayrıcalığını yaşayan yaklaşık 350 kişi limanda Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ve Kıbrıs’ta yaşayan Hataylılar tarafından büyük bir coşku ve heyecanla, çiçeklerle karşılandı.

Duygu yüklü karşılamanın ardından, Hatay Deniz Otobüsü’nün ilk seferi dolayısıyla Girne Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kıbrıs’ta konser veren Antakya Medeniyetler Korosu, Hatay’ın barış ve kardeşlik kültürünü Girne’ye taşıdı.  Girne Amfi Tiyatroda barışa ve kardeşliğe uzanan ezgileriyle Türk ve Kıbrıslı vatandaşları bir araya getiren konsere KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da eşlik etti.

Kıbrıs’la daha sık kucaklaşacağız

Hatay ve Kıbrıs halkının HADO ile artık daha sık buluşacağını belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “19 Mayıs’ta, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı gün, burada kardeşlerimizle buluşmaktan çok mutluyuz. KKTC ne kadar mutlu, huzurlu ve güvenli olursa biz o kadar mutlu oluyoruz. HADO ile ilk seferimizde Atalarımızın, şehitlerimizin, gazilerimizin emekleriyle barış sağlanan Kıbrıs’ta soydaşlarımızın yanına gitmek bizim için büyük onur. Bugüne kadar hep kalben birlikteydik ama bugünden sonra da hem kalben hem bedenen daha sık bir arada olacağız. Bayrağımızın Akdeniz’de gemimiz ile dalgalanacak olması da ayrıca gurur verici. Bugün yanımızda olan herkese çok teşekkür ederim. Bundan sonra daha sık kucaklaşacağız. El ele, omuz omuza mücadelemize devam edeceğiz. KKTC’ye ilk seferimizi gerçekleştirdiğimiz bu anlamlı günde Medeniyetler Korosu konserini onurlandıran KKTC Cumhurbaşkanımız Sayın Ersin Tatar’a şükranlarımı sunarım” derken, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü’ye de ev sahipliğinden dolayı teşekkür etti.

Başkan Savaş, HADO ile turistik, ticari, eğitim amaçlı geliş gidişlerde havayoluna farklı bir alternatif yaratıldığını belirterek, ilk etapta seferlerin haftada 2 gün olarak planlandığını ancak talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda bu sayının 3’e çıkarılabileceğini söyledi.

 “Gönlümüz, kaderimiz, geçmişimiz bir”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Hatay’dan gelen heyeti ağırlamaktan onur duyduğunu söyleyen Tatar, “İki yıl önce Lütfü Bey bu projeyi açıkladığında çok mutlu olduk. Böyle anlamlı bir günde böyle bir güzelliğin gerçekleşmesi bizi çok mutlu etti. Kıbrıs, Türkiye ve Anadolu sevgisiyle bugünlere geldi. KKTC ile bölgenin en büyük devleti olan Türkiye Cumhuriyeti devleti ilişkilerinin gönül birliği ile daha da güçlenmesinden mutluluk duyuyoruz. Bizim gönlümüz, kaderimiz, geçmişimiz bir” şeklinde konuştu.

HADO aramızdaki bağın güçlenmesine vesile olacak

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Girne ve Hatay arasında yakın zaman önce imzalanan kardeşlik protokolünün iki şehrin insanları arasında bir kültür ve sanat köprüsü oluşturacağını ifade ederek, “Protokolün imzalanmasına vesile olan Hatay ve Girne Belediyelerinin meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Bu protokolün sevgi ve kardeşlik kapılarını sonuna kadar açacağından hiç şüphem yok. 19 Mayıs’ta hareket eden Hatay Deniz Otobüsü, aramızdaki bağın güçlenmesine vesile olacak” dedi.

Bir cevap yazın