İskenderun’u ‘Kutsal buluşma’ ruhu sardı!

Pandemi sonrası ilk kez İskenderun St. George (Marcircos) Kilisesi’nde kutlanan Hıdırellez, tüm din ve mezhepten vatandaşları duaların gücünde birleştirdi. Sabah saatlerinden itibaren kiliseye akın eden vatandaşlar, mum yakıp, dilek dileyerek bereket, bolluk, sağlık ve mutluluğun sembolü olan Hıdırellez’i büyük bir coşku içerisinde kutladı.

Emniyet güçlerinin gözetiminde ellerinde zeytin dalları ve dileklerini yazdıkları kağıtlarla kilise içinde mum yakıp, barış, huzur, iş, aş, sağlık, araba, evlilik, üniversite sınavında başarılı olabilmek gibi dilekleri için dua eden vatandaşlar, kilise bahçesinde adak şekerlerini de birbirlerine ikram ederek bütün bayramlarda olduğu gibi Hıdırellez de de dostluk ve kardeşliği hoşgörüyle pekiştirdi.

Hızır ve İlyas peygamberlerin yılda bir kez gerçekleştiğine inanılan buluşması; Hızır peygamberin karada darda kalan kişilere yardım ettiği, onlara kılavuzluk ettiği, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanılıyor. Ölümsüzlüğe kavuşmuş, bolluk, bereketi simgeleyen kişiler oldukları için onların ayaklarını bastığı her yerin yeşerdiği, temas ettikleri her şeyin bereketlendiği, şifa dağıttıkları kabul ediliyor.

Baharın habercisi, bitkilere can veren, zorda, darda kalanlara yardım eden Hızır peygamber ile suların koruyucusu olduğuna inanılan İlyas peygamberin buluşmasının bir gül ağacının dibinde olduğuna inanıldığı için de gül ağaçlarının önemli yer tuttuğu Hıdrellez kutlamaları kapsamında dilek kağıtlarını kiliseye bırakmayan vatandaşlar, dileklerini gerçek olması umuduyla gül ağaçlarına astı.

Bir cevap yazın